eur:
389.72
usd:
362.86
bux:
68049.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kerry: Aszadnak mennie kell, hogy béke legyen

John Kerry amerikai külügyminiszter és az Arab Liga szerint sürgősen konferenciát kell összehívni egy átmeneti szíriai kormány létrehozására. Közben fegyveresek elengedtek három Vöröskereszt alkalmazottat, akit a lázadók által ellenőrzött területen raboltak el Szíriában.

Az Arab Liga és az amerikai külügyminiszter szerint is a lehető leghamarabb létre kell hozni az átmeneti szíriai kormányt, amely leváltaná Bassar al-Aszad rezsimjét.

"Csak így adhatunk esélyt a békének... Aszad elvesztette legitimitását, nem tudja összefogni a népet" - mondta John Kerry, aki azt sürgeti, hogy november közepéig szervezzék meg az úgynevezett Genf-II konferenciát, amely a kérdésről tárgyalna.

"Lehet politikai megoldás, ha mindenki akarja" - tette hozzá Lakhdar Brahimi az ENSZ különmegbízottja.

Nem világos azonban, hogy a szíriai politikai ellenzék képviselteti-e magát. A nyugat által támogatott Szíriai Nemzeti Tanács nevű koalíció legnagyobb csoportja például közölte, hogy nem megy el a konferenciára. Sok ellenzéki azt akarja, hogy Aszad előbb mondjon le és dühösen fogadták a vegyi fegyverek megsemmisítéséről szóló alkut, amely partnerként kezeli az Aszad rezsimet.

A szíriai polgárháborúban, amely harmadik évébe lépett, már több, mint 100 ezer ember halt meg.

Maga Aszad elnök nem azt sugallta, hogy kész lenne feladni a hatalmat. Azon viccelődött, hogy nem a szíriai vegyi fegyvereket felszámoló Vegyi Fegyver Ellenes Szervezetnek kellett volna az idén a Nobel-békedíjat adni, hanem neki.

Aszad azt is elmondta, hogy országa 1997-ben úgymond "beszüntette a vegyi fegyverek gyártását, mert azok elavultakká váltak". Ehelyett a rakétatechnológiára helyezték a hangsúlyt. Szakértők szerint Damaszkusznak több ezer nagy hatótávolságú rakétája lehet, amelyekkel csapást mérhet Izraelre.

A lázadók által ellenőrözött északi Dárkus városban közben egy autóba rejtett pokolgép legkevesebb 20 embert ölt meg.
Egy nappal korábban Damaszkuszban robbant autóba rejtett bomba.

Szíriában is egyre gyakoribbak a pokolgépes támadások, de azokat általában dzsihádista harcosok követik el a kormány által ellenőrzött területeken.

Hétfői fejlemény volt az is, hogy fegyveresek szabadon engedték a Nemzetközi Vöröskereszt 3 munkatársát, akiket a lázadók területén raboltak el. Három további vöröskeresztes dolgozóról azonban nincs hír.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×