eur:
389.38
usd:
361.44
bux:
68401.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A magyar kultúra brit terjesztői kaptak rangos kitüntetést

A magyar kultúra három nagy-britanniai terjesztőjének nyújtotta át Csák János londoni nagykövet a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. Colin Ford, a Brit Nemzeti Fotómúzeum alapítója, a 2011-es nagyszabású magyar fotóművészeti kiállítás kurátora, Zollman Péter Angliában élő műfordító és Karl Jenkins, A walesi bárdokból komponált zenekari és kóruskantáta szerzője részesült a kitüntetésben.

2011-ben London kulturális életének jelentős eseménye volt a magyar fotóművészeti kiállítás a Royal Academy termeiben. Colin Ford kurátor érdeme, hogy a gazdag válogatás sokezer látogatója a külföldre származott, világhírre szert tett magyar fotósok, mint André Kertész, Brassai, Moholy-Nagy, Munkácsi Márton vagy Robert Capa mestermunkái mellett megismerhette azokat a velük egyenrangú mestereket, akik nem hagyták el Magyarországot. Colin Ford azóta is ír és előad felfedezettjeiről, különösen Escher Károly és Balogh Rudolf művészetét tartja nagyra.

Zollman Péter műfordító különös életpályára tekinthet vissza. 1956-ban fiatal mérnökként érkezett Angliába, itt a Nobel-díjas Gábor Dénes professzor mellett dolgozott, de az egyetemről egy nyomdai világcég műszaki igazgatójává szegődött, majd sikeres vállalatot alapított, amely például a La Manche alatti alagút fúrópajzsainak lézerirányítását tervezte.

Sikere teljében adta el Zollman Péter a vállalatát, és 1993 óta csak a magyar költészet angol nyelvű fordításának él. Három drámafordítását mutatták be Edinburghban a művészeti fesztiválon, a Csongor és Tündét is átültette. A walesi bárdok angol fordítása az operájáról, béke miséjéről és filmzenéjéről egyaránt ismert Karl Jenkins kezébe került. A neves brit komponista zenekari és kóruskantátát komponált Arany János költeményéből, amit Anglia után a budapesti Művészetek Palotájában is előadtak.

Zollman Péter újabb versfordításokon dolgozik, Colin Ford mai magyar fotóművészek bemutatásához keres galériát, Karl Jenkins kantátáját New Yorkban adják elő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×