eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Rákaptak az angol filmesek Magyarországra

Adókedvezményeket ígér a filmeseknek a szerdán beterjesztendő idei brit költségvetési javaslat, ha nem külföldön, például Magyarországon forgatják a tévésorozataikat.

Az angol filmesek nagyon rákaptak a magyarországi forgatásra, a kedvező árak mellett a szakértelem, a kötetlenebb helyszínlehetőségek és talán a kellemes környezet miatt is. A vezető magyar stúdiók immár korszerűen felszereltek, lehet közöttük válogatni.

Nálunk készült a nagy sikert aratott Madárdal (Birdsong) sorozat, Sebastian Faulks első világháborús történetéből, és a Titanic hajókatasztrófájának századik évfordulóján, április 15-én, egyszerre több országban lesz a premierje Lord Julian Fellowes négyszer egyórás tévédrámájának, a Titanicnak, amit a pomázi Stern Studióban, s annak a hatalmas vízmedencéjében forgattak.

A brit gazdasági vezetőknek nem tetszik, hogy a filmesek Magyarországot, Írországot és a Dél-Afrikai Köztársaságot előnybe helyezik a hazai stúdiólehetőségekkel szemben, és ha nem mennek külföldre a produkcióikkal, akkor ezentúl 25 százalékig terjedő adókedvezményben részesülhetnek.

Legalábbis erről indul konzultáció. A kedvezmény azokat érinthetné, akik komoly, filmszerű tévéjátékokat készítenek, olyanokat, amelyeknek minden órája eléri az egymillió fontos büdzsét - ami körülbelül háromszázötven millió forintnak felel meg. A kedvezményről szóló törvényjavaslat szerdán kerül a parlament elé.

George Osborne brit pénzügyminiszter jól látja, milyen lehetőségek rejlenek a külföldi filmesek megnyerésében, ő amerikaiakat csábítana adókedvezményekkel Angliába, feltéve, hogy angol színészeket és szakembereket alkalmaznak, ugyanis ez az angol színész-szakszervezeti szabályok szerint előfeltétel.

Nagy-Britannia a világ második legnagyobb tévéjáték exportőre az Egyesült Államok után, 2010-ben másfél milliárd font bevételre tett szert ebből. Kérdés, mennyire egyensúlyozza ki a beígért adókedvezmény a brit tévé producerek számára azt az anyagi előnyt, amit a magyarországi forgatás alacsonyabb költsége jelent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×