eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Országos kampánytéma a rituális vágás Franciaországban

A muszlimok mellett immár a franciaországi zsidó közösség vezetői is háborognak, amiért a rituális állatvágás választási kampánytémává vált. Utóbbiakat elsősorban Francois Fillon miniszterelnöknek az a kijelentése háborította fel, amely szerint modern államban élünk, ahol az ősi étkezési szokások túlhaladottá váltak.

A rituális vágás kérdését néhány hete a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnök-asszonya vetette fel, azt állítva, hogy a Párizsban és környékén élő franciák ma már száz százalékban halal, azaz a muszlim vallási előírások által előírt módon megölt állatok húsát fogyasztják, anélkül, hogy arról tudomásuk lenne.

Marine Le Pen szerint ennek oka meglehetősen egyszerű: a vágóhidak költségtakarékossági okok miatt a legtöbb állatot rituális módon vágják le, de mivel a húsnak csak egy része kerül a muszlimok asztalára halal megjelöléssel, a többit az országos piacon értékesítik, megjelölés nélkül. Márpedig a politikusasszony szerint a franciáknak joguk van tudni, hogy az általuk fogyasztott állatot milyen módon vágták le.

Szakértők szerint az ugyan nem igaz, hogy a húsok száz százaléka halal lenne, azt azonban elismerik, hogy Franciaországban ma az állatok mintegy 35 százalékát a muszlim vagy a zsidó szabályok által előírt módon ölik meg, és e húsoknak csupán a hét százaléka kerül az érdekeltek tányérjára, a fennmaradó 28 százalékot valóban megjelölés nélkül értékesítik az országos hálózatokban.

A témát egy hete Nicolas Sarkozy még lesöpörte az asztalról, mondván, az nem aktuális, ám néhány napja már közölte: a húst ezentúl jelölni kell, hogy a fogyasztó választani tudjon.

A rituális vágás kérdése ezzel országos kampánytémává vált, és Francois Fillon ebben a kontextusban mondta egy rádióinterjúban, hogy a muszlimok és a zsidók által alkalmazott szokások egykor higiéniai célokat szolgáltak ugyan, ám azok egy modern államban már túlhaladottá váltak.

A kijelentés miatt ezúttal nemcsak a muszlim, hanem a zsidó vezetők is felháborodtak. Az előbbiek továbbra is úgy vélik, hogy a halal folyamatos kifogásolásával valójában közösségüket bélyegzik meg, utóbbiak, például a Franciaországi zsidó diákok egyesülete, pedig egyenesen azt állítja: Francois Fillon megveti azokat, akik betartják vallásuk előírásait. A puskaporos hangulatot a kormányfő azzal igyekezett oldani, hogy szerdán személyesen fogadta a két közösség vezetőit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×