eur:
388.59
usd:
361.86
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

A rendőrség jelszava: oda ütünk, ahol a leginkább fáj

A rendőrség immár folyamatosan ellenőrzi a luxusautók tulajdonosait a francia fővárosban, és ezzel a módszerrel egy sor bűnözőt buktattak le. A kormány egy éve döntött úgy, hogy ezentúl a bűnözést az elkövetők zsebén keresztül is megpróbálja visszaszorítani.

Eredményesnek bizonyult a párizsi rendőrség által a bűnözők "pénzügyi átvilágítására" kidolgozott újfajta eljárása. A két éve bevezetett ötlet lényege az, hogy szisztematikusan igazoltatják az éjszakai életben, méregdrága luxusautókban feszítő fiatalokat.

Oda ütünk, ahol a leginkább fáj - ez lehetne a rendőrség legújabb jelszava, az új megközelítés ugyanis egyenesen a bűnözők zsebét érinti. Párizs rendőrprefektusa abból a megállapításból kiindulva, hogy a nagymenők előszeretettel mutogatják a gazdagságukat, arra utasította a beosztottait, hogy rendszeresen ellenőrizzék azokat a fiatalokat, akik feltűnően drága autókat vezetnek.

Az eredmény önmagáért beszél: az akció 2010-es megindítása óta több mint kétszáz hatósági eljárás indult az ily módon azonosítottak ellen. Legutóbb egy több mint 260 ezer eurót érő Lamborghinit vezető 26 éves férfit igazoltattak Párizs egyik külvárosában, és az illetőről kiderült, hogy harmincöt alkalommal indult ellene eljárás kábítószer-kereskedelem és rablás címén.

Az érintettnek most azt kell elmagyaráznia a rendőröknek - és természetesen az adóhatóságnak -, hogy milyen legális jövedelemből sikerült álomautóját megvásárolnia. Hasonló kérdésekre kell válaszolnia annak a 18 éves fiatalembernek is, akit egy vadonatúj BMW-ben igazoltattak, vagy egy másik, harmincéves munkanélkülinek, aki Hummer terepjáróban furikázta a barátnőjét.

A rendőrség eljárása egyébként része annak a nagyszabású akciónak, amelyet a kormány két éve hirdetett meg, és amely a bűnözők adminisztratív eszközökkel való sarokba szorításáról szól. A belügyi és a pénzügyi tárca vezetője 2009-ben egyezményt írt alá, melynek értelmében ötven adóellenőrt vezényeltek ki a nagyobb városok "forrónak" minősített negyedeibe, hogy felderítsék a "külső gazdagság jeleit magukon viselő", ám jövedelmet nem bevalló, így adót sem fizető személyeket.

A párizsi igazoltatások során lebukók tehát első körben nem előzetes letartóztatásba kerülnek, hanem a rendőrök "kapcsolatba hozzák" őket az adóhatósággal. Ami bizonyos értelemben végzetesebb következményekkel jár rájuk nézve, mint az egyszerű elzárás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
A ChatGPT programozni tud ugyan, de nem tudja kiváltani a programozókat

A ChatGPT programozni tud ugyan, de nem tudja kiváltani a programozókat

Az elmúlt időszakban a magyar- és az európai gazdaság lassulásával jelentősen csökkent az igény a képzett IT-szakemberekre. Pedig a cégek szempontjából nem biztos, hogy jó stratégia, ha ölbe tett kézzel várnak, a piac élénkülése esetén ugyanis könnyen beragadhatnak. A Portfolio Business podcast új adásában a Codecool programozóiskola két vezetője, Kalocsai Lea üzletfejlesztési vezető és Számadó Dóra sales vezető volt a vendégünk, akiket egyebek mellett a piaci környezetről, valamint a magyar vállalatok előtt álló kihívásokról is kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×