eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Nem a bankok állami feltőkésítése a megoldás"

A legnagyobb német magánkézben lévő pénzintézet, a Deutsche Bank elnöke határozottan elvetette az alaptőke emelésére irányuló javaslatokat. Josef Ackermann Berlinben hangsúlyozta, hogy a feltőkésítésről kezdett vita tovább szítja a bizonytalanságot, és már-már azt a benyomást kelti, hogy át kell ütemezni a Görögországnak nyújtott hitelek visszafizetését. Hasonló véleményt képvisel egy további vezető bankár is.

Az Európai Központi Bank felfogásával ellentétben Josef Ackermann kijelentette, hogy a válság nem a bankok alaptőkéjének alacsony szintjéből ered, hanem az államkötvények bizonytalanságából. A Deutsche Bank elnöke szerint korábban az államkötvények kockázatmentesek voltak, manapság viszont ez már nem igaz. Következésképpen nem jelent a válságból tartós sikerrel kecsegtető kivezető utat, hogy a bankok alaptőkéjét állami kölcsönökből tovább emeljék. Azt kell inkább újra biztosítani, hogy az államkötvények ismét rizikómentes befektetéssé váljanak.

Hasonló szellemben nyilatkozott a német takarékpénztárak, a Sparkassen élén álló Heinrich Hasis is, aki tévútnak nevezte az Európai Unió által szorgalmazott megoldást, és leszögezte, a válság egy csapásra megoldódik, ha az egyes tagállamok garantálják államkötvényeik értékét.

Az Európai Központi Bank frankfurti központjában is osztják ezt a nézetet, attól tartva, hogy a bankok alaptőkéjének állami hitelekből történő emelése csak tovább terheli az amúgy is súlyos költségvetési nehézségekkel küzdő kormányokat, következésképpen a kilátásban helyezett összegek folyósítását olyan feltételekhez kötik majd, amelyek még inkább gúzsba kötik a bankok közti pénzforgalmat, és ezzel közvetve csapást mérnek az egyébként is akadozó konjunktúrára.

A bankok alaptőkéjének emelése volt az egyik központi téma a német kancellár és a francia államfő múlt vasárnapi félhivatalos tárgyalásán, amelyről csak annyit közöltek hivatalosan, hogy sikerült egyeztetni a válság megoldására irányuló elképzelésüket, amelyet még a Görögország helyzetét elemző hármas bizottság hónap végére várt jelentése előtt közé teszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×