eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Merkel: Legyen egységes a nyugdíjkorhatár és a fizetett szabadság!

Egységesítené a nyugdíjkorhatárt és az éves szabadság időtartamát az Európai Unióban a német kancellár. Angela Merkel szerint tarthatatlan, hogy a Földközi-tenger melletti uniós országokban jóval korábban lehet nyugdíjba vonulni, mint Németországban. Nyilatkozata kapcsolatban áll a válságba került tagállamok megsegítésére kezdett lépesekkel.

Németországban már megkezdődött a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése 67 évre, de népesedési szakértők még ezt is alacsonynak tartják, és a társadalom elöregedésére hivatkozva azt javasolják, hogy 2050-ig csak a 69. életév betöltése után lehessen visszavonulni.

A kancellár a Görögországnak és Portugáliának nyújtott uniós támogatásokkal kapcsolatban úgy vélte: a jövőben a válságba jutott országok csak akkor várhatnak el segítséget, ha uniós szinten egységesítik a nyugdíjkorhatárt, valamint az éves szabadság hosszát.

Az Európai Unión belül ugyanis komoly eltérések vannak mindkét téren. A Földközi-tenger menti országokban évekkel fiatalabb korban lehet nyugdíjba menni, mint Németországban. A hivatalos szabadságnapok száma legalább 20, de általában minden német munkavállaló évente 30 napra megy fizetett szabadságra.

Az ellenzék populista nyilatkozatnak nevezte a kancellár követelését, és úgy vélte, Angela Merkel helyesebben tette volna, ha a heti munkaórák, a minimálbér és a nyugdíj összehangolása érdekében emelte volna fel a szavát.

Az egykori NDK állampártjából kinőtt Baloldali Párt vezetője pedig arra mutatott rá, hogy az európai eszmének aligha van jövője, ha a tagállamok lakói Európát a felemelt munkaidővel, az éhbérekkel és a tengődésre sem elegendő nyugdíjakkal azonosítják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×