INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Nem fogad egymásnak engedelmességet Vilmos és Kate

Infostart / InfoRádió
Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjén mindennek óraműpontossággal kell lezajlania, és ebben az angolok nagymesterek. De azért előzőleg levezényelték a főpróbát.

Bár a német Der Spiegel magazin internetes tudósítása szerint London nagy királyi eseménye nem más, mint "messze túl nagy felhajtás egy elképesztően demokráciamentes társadalmi rend részéről", a britek nem tartják a társadalmi rendjüket demokráciamentesnek, az esküvőt pedig lelkesen fogják végignézni.

Készül az ifjú pár is. Vilmos herceg kicsit feszültnek mutatkozott legényélete utolsó napján, ezért barátaival kiment egy kicsit focizni az egyik dél-londoni park gyepére, mégpedig kedvenc csapata, az Aston Villa színeiben. Persze négy testőr is vigyázott a biztonságára. A sportos kikapcsolódás után Ducati szupermotorján tért vissza a St. James's-palotába.

Közben Kate Middleton elfoglalta helyét a száz évvel ezelőtt megnyitott ötcsillagos Goring hotel legfelső emeletén lévő királyi lakosztályban, amelyben egy éjszaka másfél millió forintba kerül. Mind a hetvenegy szobát bérbe vette a Middleton család. A menyasszonyt és édesapját onnan viszi péntek délelőtt a királyi veterán Rolls-Royce limuzin a Westminster-apátság főtemplomába, ahol vár majd rá a vőlegény, Vilmos herceg, és a meghívottak serege, így a diplomáciai kar zöme, beleértve a magyar nagykövetet is. A főtemplom környékén és az esküvői menet útvonala mentén tábort vert százak örömmel fogadták a főpróba látványosságát.

Pénteken az apátság főesperese, John Hall celebrálja az istentiszteletet, London püspöke, Richard Chartres tartja a prédikációt, a párt pedig a királyi hagyományoknak megfelelően az anglikán egyházfő, a canterburyi érsek, Rowan Williams adja össze.

Vilmos herceg nem óhajt jegygyűrűt viselni, mert neki is vastag ujjai vannak, mint apjának, tehát csak ő húz gyűrűt Kate ujjára.

Az esküvői fogadalom szövegének az ifjú pár egy 1966-os változatot választott. A herceg ezt mondja majd: "Én, Vilmos Artúr Fülöp Lajos, feleségül veszlek téged, Katalin Erzsébetet, hogy megtartsalak jóban, rosszban, szegénységben vagy gazdagságban, egészségben vagy betegségben, Isten szent törvénye szerint, amíg a halál el nem választ. Ugyanezt ismétli el Vilmoshoz szólva Kate. Az engedelmességről szóló mondatot kihagyták a szövegből.


A címlapról ajánljuk