eur:
389.29
usd:
362.98
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Véget ért a lidércnyomás

Véget ért a lidércnyomás a Carnival Splendor sétahajó több ezer utasa számára, akik négy napot voltak kénytelenek eltölteni a tengeren, nem éppen luxuskörülmények között. A hajót csütörtök este vontatták be a kaliforniai San Diego kikötőjébe. A megpróbáltatások ellenére a legtöbben mosolyogva emlékeztek vissza az útra.

Álom luxuskivitelben - ez az, amiben nem volt része a 300 méter hosszú, többemeletes és 4500 ember szállító Carnival Splendor tengerjáró utasainak. A jobbára amerikai vendégek hétnapos üdülésre indultak a mexikói Riviérára. Kényelmüket és szórakozásukat egy sor bár, étterem, kaszinó, napozó és úszómedence biztosította - volna.

Hétfőn ugyanis tűz ütött ki a gépházban, amelynek nyomán leálltak a motorok és az elektromos generátorok. Nem működtek a klímaberendezések, nem volt melegvíz, telefonszolgáltatás és meleg étel sem. Az étkezőknél hatalmas sorok alakultak ki, és mivel nem működtek a liftek, a mozgásukban korlátozott idős utasokat vagy másoknak kellett felcipelniük a kilencedik emeleten található étterembe, vagy elvitték nekik az ebédet.

Hosszú ideig a WC-k sem működtek, és az unatkozó utasoknak azt sem engedték, hogy a hajó úszómedencéiben pancsoljanak, mert nem tudták tisztítani a vizet. Az éjszakát sötétségben kellett tölteniük. Sokan a parti őrség helikoptereiről ledobott konzerveken és kekszen éltek.

A lidércnyomás végül csütörtök este ért véget, amikor a partoktól 60 kilométerre lebénult hajót bevontatták a kaliforniai San Diego kikötőjébe. A parton hangos ujjongás fogadta a hajót, és megjelentek az élelmes vállalkozók, akik 20 dollárért árusították a "Túléltem a Carnival Splendor túrát és konzervet ettem" feliratú pólókat.

Az egyik utas meg is jegyezte: "Ha tudnák, mit tettünk a szendvicseinkbe! Azt hiszem, ez az első olyan hajóút, amelyen az emberek lefogytak, ahelyett, hogy meghíztak volna". Egy másik arról mesélt, hogyan riasztotta a többi utast, amikor 15 óra után végül ismét működni kezdtek a vécék.

Egy tanárnő dalt komponált a kalandról, amelyet több utas el is énekelt a riportereknek. Az út végére a személyzet úgy döntött, hogy ingyen itallal békíti meg az utasokat - igaz, a sör meleg volt. Az unaloműzésben segédkeztek a hajón utazó bűvészek is, 250-en tartottak ugyanis a Carnival Splendorral egy szakmai konferenciára. A nászutasok azonban nem így képzelték el a mézesheteiket...

A hajót üzemeltető cég azt mondta: mindenkinek visszatéríti az út árát, biztosít egy ingyen utazást a jövőben, és egy repülőjegy árát is állja.

Az utasokat 75 busz várta, hogy visszavigyék őket Long Beach-re, ahonnan a hajó eredetileg indult. Aki akart, az pedig San Diego valamelyik szállodájában tölthette az éjszakát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×