eur:
389.47
usd:
361.64
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Százéves újságot találtak a koronában

A pozsonyi Szent Márton-dómban ezen a héten megtekinthető a magyar Szent Korona másolata, amely felújítás miatt augusztusban került le a templom tornyának tetejéről.

A Szent Korona aranyozott másolatát nyáron szerelték le a restaurátorok, majd néhány hét alatt felújították. A 150 kilogrammos, 164 centiméter magas műalkotást ezen a héten délután egy és hét óra között lehet megtekinteni a székesegyházban.

A korona felújítása több meglepetéssel is szolgált. Belsejében egy 1905-ből származó újságot is találtak, ez azzal magyarázható, hogy utoljára ebben az évben emelték le a koronát a toronyról. Szintén találtak benne egy 1846-es német nyelvű színházi műsorlapot és egy 1785-ből származó pergament, ami részben megégett. Valószínű, hogy ez a dokumentum még az előző koronában is benne volt, ami egy 1833-as tűzvész során, lezuhant és megrongálódott.

A műtárgy rézlemezből készült, 164 centiméter magas és mintegy 150 kilogramm súlyú. Egy évszázada Wienstabl Móric helyi aranyműves műhelyében aranyozták be.

Jozef Halko, a pozsonyi egyházmegye szóvivője elmondta: a koronán három lövés nyomát is megtalálták, több szemtanú szerint is valószínűsíthető, hogy ez az 1968-as augusztusi események nyoma, ugyanis annakidején többen is látták, hogy az idegen katonák rálőttek a torony tetejére.

Pozsony egyik meghatározó történelmi épületét, a Duna bal partján álló Szent Márton-székesegyház felújítása július óta tart. Szakértők szerint a tüzetes felmérés után derül csak ki, milyen mértékű tatarozásra és felújításra lesz szükség.

1563 és 1830 között a pozsonyi dóm volt a magyar uralkodók koronázási temploma. Mai formáját 1877-ben nyerte el, helyén eredetileg román stílusú templom állt. Templomhajóját 1452-ben szentelték fel, majd a XV-XVIII. században további mellékhajókkal bővítették ki. Átfogó felújítási munkálatokat utoljára mintegy fél évszázaddal ezelőtt végeztek a a turisták által gyakran látogatott épületen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×