eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A franciák többségének nem tetszik Brüsszel véleménye

A franciák többsége nem szereti, ha bírálják a hazáját: egy friss közvélemény-kutatás szerint 56 százalékuk helyteleníti, hogy az Európai Bizottság kritizálta Franciaországot a romák hazatoloncolása ügyében. A felmérésből kiderül, hogy Brüsszel beavatkozását a jobb- és a szélsőjobb, valamint a szélsőbaloldali szavazók utasítják el a legnagyobb mértékben. A zöldekre és a szocialistákra szavazók közel kétharmada viszont egyetért a bírálatokkal.

A felmérés eredménye erősen emlékeztet a 2005-ös népszavazásra, amikor a franciák közel 55 százaléka elutasította az Európai Unió alkotmányát. A mostani számok azt tükrözik, hogy a választói felhatalmazás nélkül működő brüsszeli bürokraták elutasítottsága továbbra is kifejezetten magas Franciaországban.

Az uniós beavatkozás elutasítása a szélsőjobboldali választók körében a legmagasabb, egészen pontosan 91 százalékos, de a kormánypártra szavazók 83 százaléka is ellenzi azt. A felmérést végző intézet, az Opinionway vezetője szerint az eredmény külön érdekessége, hogy a brüsszeli kritikákat a szélsőbaloldali pártokra szavazók 59 százaléka ugyancsak rosszallja, ami Bruno Jeanbart szerint azt mutatja, hogy e választói körben a nemzetek fölötti szervezeteket még Nicolas Sarkozynél is jobban utálják.

És az uniós bürokraták számára az is elgondolkodtató lehet, hogy a Franciaország elleni kritikájukat a semmilyen pártot sem választók 62 százaléka is kifejezetten rossz szemmel nézi. A 18 és 24 év közötti fiatalok 61 százaléka ugyanakkor egyetért a bírálatokkal - ez éppen fordítottja a 60 éves és annál idősebbeknél mért aránynak.

A fenti számok fényében nem meglepő, hogy miközben Nicolas Sarkozy csütörtökön politikáját védelmezte Brüsszelben, addig a francia hatóságok újabb 150 román állampolgárt küldtek vissza Bukarestbe. Eric Besson bevándorlásügyi miniszter ez alkalommal közölte, hogy az év eleje óta mintegy kilencezer román és bolgár állampolgárt küldtek vissza származási országába, és figyelmeztetett, hogy a francia területen illegálisan tartózkodó külföldieket ezentúl is könyörtelenül kiutasítják az országból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×