eur:
392.91
usd:
355.61
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Hazafias videojátékokat a piacra!

Videojátékokat akarnak betiltatni moszkvai parlamenti képviselők, mert azok szerintük az oroszokkal szembeni negatív előítéleteket erősítik a világban. A dumában azt is jó szemmel néznék, ha ezt ellensúlyozandó hazafias témájú videojátékok jelennének meg a piacon.

A gengszteres-háborús videojátékok szerzői nem a politikai korrektségről híresek, és ez az egyre összetettebb játékok forgatókönyveiből is visszaköszön.

Moszkvai parlamenti képviselők egy csoportjának most elege lett abból, hogy az oroszokat az általában amerikai stúdiókban készülő játékokban erőltetett akcentussal beszélő bűnözőkként, alkoholistaként, vagy hidegháborús sztereotípiák alapján jelenítik meg. A mozivásznon ezt az előítéletet jelenítette meg az Armageddon című kasszasiker borotválatlan orosz űrhajósa, aki a széteső félben lévő Mir-űrállomásról szállt át az amerikaiak űrsiklójába.

Ad képviselők nem sok iróniát látnak a dologban és "oroszellenesnek" minősítették az ábrázolásokat.

A nagysikerű háborús játék, a Call of Duty: Modern Warfare 2-ben például volt egy olyan jelenet, amelyben ártatlan utasokat lehetett halomra lőni a moszkvai Seremetyevói repülőtéren. Politikai nyomásra ezt a részt kivágták a játékból, de a képviselők azt se bánnák, ha az egész program feketelistára kerülne.

Az Independent nevű brit lap úgy tudja, hogy az orosz Kommunikációs Minisztérium több mint 10 millió euróval támogatja majd az olyan videojátékok létrehozását, amelyben a 2. világháborús orosz katonák hősként jennek meg. Egyébként az amerikai gyártású Call of Duty világháborús változatában sem ábrázolták őket gonosznak, bár egyeseket sérthetett, hogy a katonák elvtársnak nevezték egymást.

Egyes duma képviselők megtiltanák az "oroszellenes" játékok importját is, és elhangzott egy javaslat, hogy hozzanak létre az üggyel foglalkozó különbizottságot.

Az Independent megemlíti a német gyártású Ulica Gyimitrova című játékot, amelyben a főhős egy hétéves, szentpétervári utcagyerek. A játékosnak lopnia, gyilkolnia és hazudnia kell, hogy pénzhez jusson és cigarettát tudjon vásárolni.

Kérdés, mennyire lehet hatásos bármilyen tilalom is és mennyire lenne inkább célravezető konzultálni a játékstúdiókkal. Lehet, hogy a boltokban nem lesznek ott a legújabb játékok, de piacokon, szabadon áruló kalózmásolatok között már a hivatalos megjelenés előtt hozzájuk lehet majd férni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×