eur:
395.15
usd:
371.73
bux:
66234.81
2024. április 16. kedd Csongor

A félelemre építenek a tálibok elleni támadás előtt

A 15 ezer amerikai, brit és afgán katona a nyolc éve tartó afgán háború legnagyobb szabású támadását hajtja végre a tálib erők ellen - jelentette be a brit védelmi miniszter, aki nem mulasztotta el hozzátenni, hogy fel kell készülni veszteségekre is.

Afganisztán Helmand tartományában indul támadás a tálibok legveszélyesebb gócai ellen, Mostarak-akció elnevezéssel. Ez a szó az afganisztáni dári nyelven annyit jelent, hogy "együtt". Valóban, közös amerikai - brit -afgán katonai összefogásról van szó, amelyben mintegy négyezer brit katona vesz részt.

A terep földrajzi adottságai miatt bármilyen jól képzett és felszerelt csapatokat vetnek is be, a vállalkozás veszélyes. Az egységeket helikopterek szállítják a hadszíntérre, s ezek közül néhányat talán sikerül kilőniük a táliboknak. Gerilla taktikájuk emlékeztet a vietnamiakéra: földalatti folyosókat építettek, tehát tüzelnek, aztán eltűnnek, mint a kámfor. Robbanószerkezeteket helyeznek el épületek bejáratánál, sikátorokban, tereptárgyaknál. Kis gyerekeket tanítottak meg kézigránátvetésre.

Tavaly nyáron, Párduckarom-akció elnevezéssel a mostaninál lényegesen kisebb támadást intéztek a szövetséges erők tálib gócok ellen, s annak tíz angol halálos áldozata volt.

A Mostarak-akció célja a tálib pokolgép-barkácsoló műhelyek felszámolása is. Az iszlamista fegyveresek az afgán termelők számára küldött műtrágya-szállítmányt rabolták el, hogy a vegyi anyagokból azután olyan pokolgépeket készítsenek, amelyeket nem jelez az aknaszedő fémdetektor.

Az afgán falvak lakossága már menekül a harcok színhelyéről. A terv az, hogy ahonnan sikerül kiszorítani a tálibokat, ott azonnal megjelennek az afgán kormány küldöttei, hogy tárgyalásba bocsátkozzanak a törzsi vezetőkkel. A Mostarak-akció megindításának az időpontja titkos, de a nagyszabású felkészülést nem titkolják a szövetséges erők, remélve, hogy egy-egy gyengébb tálib egység szétszéled, tartva a rendkívüli erejű csapástól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×