INFORÁDIÓ
2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

Bocsánatot kértek a Wall Street-i bankárok

Infostart

Bocsánatot kértek a Wall Street-i bankárok a pénzügyi válsághoz vezető magatartásuk miatt, arra azonban már nem voltak hajlandók, hogy szigorúan megnyirbálják fizetésüket. A bankvezetők egy amerikai vizsgálóbizottság előtt jelentek meg.

Az amerikai - és így a nemzetközi pénzvilág - meghatározó bankvezetői, avagy helyi szlengben "a világ urai" sajnálják, hogy olyan kockázatos módon léptek fel, ami elősegítette az egész világgazdaságot lefékező pénzügyi válság kialakulását.

Ugyanakkor azzal érvelnek, hogy az adott helyzetben döntéseik még helyesnek tűntek.

A négy nagy bank, köztük a Goldman Sachs és a Bank of America vezetői egy kongresszusi vizsgálóbizottság előtt jelentek meg, és voltak kénytelenek végighallgatni a dorgálást.

"Az amerikaiaknak joguk van haragudni a zsíros bankárbónuszok miatt" - mondta Phil Angelides, a pénzügyi válságot vizsgáló kongresszusi különbizottság elnöke. A testület egy egész éven át fogja kutatni a krízis okait és tanulságait.

Angelides egy ponton csaló autókereskedőkhöz hasonlította a bankárokat. A rizikós lakáshitelek "újracsomagolása" ahhoz hasonlít, mint amikor valaki hibás fékekkel elad egy autót, majd biztosítást köt a sofőrre.

Brian Moynihan, a Bank of America elnöke azt mondta: megértik a polgárok haragját. A bankszektor sok kárt okozott, és hálás, amiért az adófizetők kimentették.

Õ is és mások is védelmükbe vették azonban dolgozóikat és azt mondták: nekik nem volt szerepük a válságban, sőt elfogadták a fizetéscsökkentést is - az állami segélyt pedig visszafizették.

Jamie Dimon, a JPMorgan and Chase vezérigazgatója azonban értésre adta: a csillagászati bónuszok nem kerülnek a történelem süllyesztőjébe, mert a bankoknak úgymond továbbra is - igaz felelős módon - de tudniuk kell magukhoz csalogatni a tehetséges szakembereket.

A bankvezetők azzal védekeznek: szigorították a prémiumrendszert, és ha valaki nem teljesít, akkor visszakérhetik a jutalompénz egy részét. A bizottság előtt megjelent vezetők azt a négy bankot képviselték, amelyek 90 milliárd dollár áthidaló kölcsönt kaptak az államkasszából.

A pénzügyi válságot követően heves viták után megszavazott banki segélycsomag 700 milliárd dollárt tett hozzáférhetővé az amerikai bankoknak. Közben a Fehér Ház közölte, Obama elnök új intézkedést jelent be, hogy biztosítsa: az adófizetők visszakapják a pénzt.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

Meghalt Pervez Musarraf

Hetvenkilenc éves korában hunyt el a volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be a pakisztáni...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018