eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ki tisztítsa a járdákat, ha esik a hó?

Anglia északi részén még mindig járhatatlanok a bekötőutak a szokatlanul heves havazás miatt. Közben vita folyik arról, hogy a lakosság megtisztítsa-e a járdákat a hótól, vagy sem?

Londonban egyelőre elmaradt a beígért újabb heves hóesés, az emberek letakarították az utcán parkoló autóikról a vastag hóréteget, és újra élénk a gépkocsiforgalom. A szemetes autók immár nekivágnak a meredekebb utcáknak is, ami jó hír, mert van, ahol három hete nem volt szemétgyűjtés, a karácsonyi hulladék hólepte kukákban áll a járdán, s Vízkereszt után megjelentek a kukák tövében a kidobott karácsonyfák is.

Észak-Angliában ismét heves havazás volt, és akadozik a közlekedés, mert a sóhiány miatt csak a főutakat szórják. A közlekedési minisztérium rendelt sót külföldről, de két hét is eltelhet, mire a szállítmányok Angliába érnek. Az útpadkák hótalanítását így el sem kezdték, és a lakónegyedek kis utcáiban vastagon áll a hó. A főutakon a porhó okoz nehézségeket, ezt visszafújja az úttestre az élénk északi szél. A skót síterepeken viszont évek óta nem voltak ilyen kedvező viszonyok, van, ahol másfél méteres hó áll a sportolók rendelkezésére.

A vita most arról folyik Angliában, hogy a háztulajdonosok tisztítsák-e meg a hótól a járdákat, vagy sem. A balesetvédelmi hivatal eligazítást tartott az önkormányzatoknak, s azt javasolja, hogy tanácsolják el a lakosságot a járdák megtisztításától, ugyanis legtöbben csak a havat söprik le, és alatta ott marad a jég, tehát rengeteg a kéz és lábtörés.

Az angol városokban az önkormányzatok felelősek minden kerületi járda állapotáért, így a balesetek miatt beperelhetőek. S a brit állampolgár szereti érvényesíteni a jogait, a száraz évszakokban is ezrek követelnek kártérítést a járda egyenetlenségei következtében elszenvedett balesetek után.

A meteorológiai előrejelzés szerint szerdáig még mindenképp szenvedni fog Anglia nagy része a szokatlanul kemény téli időjárástól, bár a havazás hevessége csökkenhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×