eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A kényszermunkatáborokba hurcolt magyarokra emlékezik a BBC

A berlini fal lebontásáról szóló megemlékezések kapcsán a II. világháború után kényszermunkára hurcolt magyarok sorsáról közölt helyszíni tudósítást a BBC. A médiacég tudósítója Nyíregyházára látogatott, ahol találkozott azzal az aktivistálval, aki az úgynevezett "málenykij robotra" hurcoltak emlékét ápolja.

600 ezer magyart hurcoltak el a II. Világháború vége után kényszermunkára a szovjet csapatok és ezek közül 200 ezren haltak meg útközben, illetve a fogságban - említi meg Nick Thorpe a BBC regionális tudósítója, aki Nyíregyházán találkozott az egyik áldozat fiával. A magyar zsidóság deportálásával szemben az ő történetük kevés figyelmet kap a hivatalos köröktől - teszi hozzá.

Kővágó Árpád kalauzként dolgozó édesapját is elvitték, azt követően, hogy a szovjet csapatok 1944. november 1-jén elfoglalták a várost, és többet nem tért haza. A 45 éves férfit és a városból 2-3 ezer további embert Debrecenbe vitték, majd tehervagonokba zárták őket és az akkor már a Szovjetunióval szövetséges Romániába indították őket. Kővágó úr úgy tudja, hogy édesapja a romániai foksányi tranzit táborban halt meg.

Apját azonban nem felejtette el, és kampányt folytat a kényszermunkára hurcoltak emlékéért, az általa magyar holokausztnak nevezett tragédia áldozataiért. Az ő fáradozásainak eredményeképp három évvel ezelőtt Nyíregyházán újratemettek "egy ismeretlen magyar civilt", aki a moldovai Batsiban halt meg a kényszermunka során és emlékművet is emeltek a "málenykij robot" áldozatainak - jegyzi meg a tudósító.

Kővágó Árpád azt mondja: nem akar "versenyezni" a zsidó holokauszttal, de szeretné, ha az állam emléknappal ismerné el a szovjetek által elhurcoltakat is. A férfi elmesélte, hogyan járt édesanyjával három éven át a vasútállomásra és várta az elhurcolt apa hazatérését. Végül a szintén kényszermunkára vitt nagybátyja mondta el, hogy apja meghalt és saját maga temette el.

Történészek megjegyzik, hogy a háború végén a szovjet hadvezetés parancsba kapta, hogy tömegesen tartóztassa le a német vezetéknevű embereket a náci Németországgal egykor szövetséges területeken. Magyarországon azonban túlbecsülték a német hadifoglyok és németnek tartott civilek számát, és magyar polgári lakosokkal "egészítették ki" a foglyokat. Több ezer, a koncentrációs táborokból hazatért magyar zsidót is elvittek, mert német vezetéknevük volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×