eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna
Nyitókép: Pixabay

A digitális technika már az életünket is védi, és az egyik leggyakoribb népbetegség ellen is hatékony

A digitális technológia fejlődésének köszönhetően az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése is egyre szélesebb rétegek számára válik elérhetővé. Az elhízás és a magas vérnyomás kockázatának csökkentéséhez már a mobiltechnológia és a mesterséges intelligencia is segítséget nyújt – mondta az InfoRádióban Kóka János, a Doktor24 alapító elnöke.

A magyar felnőtt lakosság mintegy egyharmadát (csaknem kétmillió embert) érintő metabolikus szindróma egy olyan anyagcserezavar, amely egyebek mellett a zsír- és szénhidrát-anyagcserét érinti, és leggyakrabban elhízással, magas vérnyomással jár. A tünetcsoporthoz általában krónikus gyulladás társul, és az érintetteknél jelentősen megnövekszik a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedések kockázata.

Kóka János, a Doktor24 alapító elnöke az InfoRádióban elmondta: az elhízás egy látható következmény, viszont sok esetben veszélyesebbek azok a tünetek, amelyek nem láthatók, de laboratóriumi eredményekkel ezeket is lehet azonosítani, illetve igazolni. A metabolikus szindróma kialakulása elsősorban a nem megfelelő életmódhoz köthető,

kiváltó ok lehet többek közt az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mozgáshiány vagy a kialvatlanság, fáradtság is.

Kóka János úgy fogalmazott, közhelyszerűnek hangzik, hogy rendbe kell tenni ezeket a rendellenességeket, betegségeket, amelyekről szinte mindenki tud, de véleménye szerint nagyon fontos, hogy szigorú, egyszerű és sokak számára elérhető rendszerben történjen mindez. Azt tanácsolja az érintetteknek, hogy kérjenek orvosi segítséget, forduljanak szakemberekhez, akiknek a segítségével látványos eredmények, javulások érhetők el.

Az új megoldások – amelyeket a szeptember 10-ei, budapesti AI Summit konferencián jelentették be – lehetővé teszik, hogy a felhasználók átfogó képet kapjanak általános egészségügyi állapotukról, így hatékonyan megelőzhetik, illetve kezeltethetik betegségüket.

Ehhez nyújtanak nagy segítséget azok a digitális eszközök, amelyek Kóka János elmondása szerint már nemcsak különböző értékeket mérnek és adatokat mutatnak, hanem javaslatokat is tesznek arra, hogyan érdemes mozognunk. Példaként megemlítette a kalóriaszámláló applikációkat, amelyek megmutatják, hogy melyek azok a tápanyagok, amelyeket érdemes bevinni a szervezetünkbe, és azt is jelzik, hogy az egyes termékek pontosan mennyi kalóriát tartalmaznak, illetve a különféle mozgástípusokkal mennyi kalóriát égethetünk el.

Kóka János szerint a következő nagy feladat, hogy egy átfogó, komplex programot hozzanak létre preventív céllal, ezért kötött együttműködést a Doktor24 a Samsung Electronics Magyarországgal, amelytől azt remélik a felek, hogy a munkaadók is felismerik dolgozóik egészségének fontosságát, és így ezek a szolgáltatások mindenki számára megfizethetővé és elérhetővé válnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×