eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
cute girl measuring her belly with measurement tape at home
Nyitókép: kwanchaichaiudom / Getty

Három évtized alatt megnégyszereződött az elhízott gyermekek száma világszerte

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával végzett kutatás szerint 2022-ben meghaladta az egymilliárdot a túlsúlyosak száma az egész világon.

A becslések szerint már egymilliárd fölött jár az elhízottnak tekintett emberek száma világszerte - számolt be róla az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és egy nemzetközi kutatócsoport friss jelentése, amely arra is rámutatott, hogy az elhízás a legtöbb országban nagyobb problémát jelent már, mint az alultápláltság.

"Döbbenetes számú elhízott ember van" - jelentette ki Majid Ezzati, az Imperial College London professzora, a Lancet folyóiratban csütörtökön publikált kutatás vezető szerzője. A kutatók több mint 190 országból 220 milliónál is több ember adatait használták a jelentés elkészítéséhez.

Ezzati elmondta: miközben az elhízottak aránya számos gazdagabb országban stagnál, máshol gyorsan növekszik. Hozzátette: az alultápláltság ugyan világszerte visszaszorulóban van, de sok országban továbbra is komoly probléma, és ott nemcsak az éhezés, hanem az elhízottság okozta egészségi problémákkal is meg kell küzdeni, ami kettős terhet jelent.

Francesco Branca, a WHO táplálkozási vezetője felidézte, hogy bár régebben a gazdagsághoz kötötték az elhízást, manapság világszerte gondot jelent.

A jelentés megállapította: 1990 és 2022 között a felnőtt lakosságban az elhízottak aránya több mint duplájára nőtt, az 5-19 éves korosztályban pedig megnégyszereződött.

Ugyanebben az időszakban az elemzés szerint az alultápláltnak tekintett lányok aránya ötödével, az alultáplált fiúké harmadával, a felnőtteké felével csökkent.

Ezzati rendkívül aggasztónak nevezte az elhízottak arányának növekedését a gyermekek körében, egyúttal arra is rámutatott, hogy az éhezés továbbra is százmilliókat érint világszerte.

A súlyos alultápláltság káros a gyermekek fejlődésére, és akár halálhoz is vezethet. Az elhízás pedig számos súlyos betegség - köztük a cukorbetegség, a szív- és vesebetegség - kialakulásával fenyeget, és szintén korai halálozást okozhat.

A kettős teher elsősorban a szegény és a közepes jövedelmű országokban nőtt, például a karibi térségben és a Közel-Keleten. Ugyanakkor egyes európai országokban, köztük Spanyolországban az elhízottak arányának csökkenését vagy stagnálását észlelték a kutatók.

A jelentés elkészítésében a nem fertőző betegségek kockázatait kutató (Non-Communicable Disease Risk Factor Collaboration) 1500 tudós vett részt. A kutatók legutóbb 2017-ben tették közzé megállapításaikat. Az akkori adattok szerint az 5 évesnél idősebb lakosságból mintegy 774 millió volt az elhízott, globálisan minden nyolcadik ember, hasonlóan a jelenlegi adatokból leszűrt becslésekhez.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint az elhízás elleni küzdelemben olyan intézkedések segíthetnek, mint a magas cukortartalmú termékek megadóztatása és az egészséges iskolai étkeztetés népszerűsítése.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×