eur:
394.41
usd:
367.12
bux:
0
2024. június 25. kedd Vilmos
Repedezett termőföld egy kukoricatáblában a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszovát térségében 2022. július 18-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint a tavalyi év is száraz volt hazánkban, majd idén ez tovább folytatódott és most is tart a csapadékszegény időjárás. A legsúlyosabb aszály az Alföld középső és tiszántúli részén van.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kutató: elértük azt a hőmérsékletet, amelyet csak 2100-ra tervezett az ember

Az átlagosnál melegebb és a tavalyinál is szárazabb nyár várható – ezt írja friss elemzésében a Klímapolitikai intézet. A kutatásról az InfoRádió Kovács Eriket, a szervezet vezető kutatóját kérdezte. Szavaiból kiderült, egy igen száraz időszak kezdődhet az év második felében, amely akár két évig is eltarthat.

Az átlagosnál melegebb és a tavalyinál is szárazabb nyár vár ránk, ezt írja friss publikációjában a Klímapolitikai Intézet. Kovács Erik, a szervezet vezető kutatója az InfoRádióban a friss eredményekről beszámolva azt mondta, mintegy három éve elindult egy nagyon erőteljes melegedési tendencia a légkörben, és ez az egész bolygóra kiterjedően idén is folytatódik, a csúcsára érhet a nagyon erőteljes melegedés.

"Természetesen nem fog leállni a melegedés, hanem most ennek a nagyon rövid ideig tartó intenzív melegedésnek a csúcsa jön el, így most átlépjük például a 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést az iparosodás előtti szinthez képest, amit az ember csak 2100-ra tűzött ki maga elé az úgynevezett párizsi klímacélok között" – mutatott rá. Vagyis: hét évtizeddel hamarabb eljön az a melegedési mérték, amit csak 2100-ra vártunk.

Kiemelte, a legerőteljesebb melegedési régiók jelenleg:

  • Európa
  • Kelet-Ázsia
  • Észak Amerika

A kutató szerint sok ok áll egyszerre a jelenség hátterében. "Van általános meteorológiai, illetve van a klímaváltozáshoz köthető oka. Az egyik ilyen, hogy nagyon magas a légkör üvegházgázszintje,

különösen a metán szaporodott meg, illetve a dinitrogén-oxid nagyon nagy mennyiségben van a légkörben, ezek nagyon erőteljes melegítő gázok.

Ezenkívül a Csendes-óceán keleti-nyugati medencéje az átlagnál 2-7 fokkal melegebb. Ez azt jelenti ilyenkor, hogy El Nino-időszakról beszélünk, ez nagyon fűti a bolygót átmenetileg, de ez most jelentősen csillapodni fog, sőt az év második felében ennek a hideg periódusa fog bekövetkezni a Csendes-óceánon, de ez nálunk Európában akkor sem jelent jót, csak még melegebb időjárást" – magyarázta.

Ezenkívül mindhárom óceán, de a Földközi-tenger és az Adriai-tenger hőmérséklete is körülbelül 2-4 fokkal magasabb a sokéves, illetve évtizedes átlagoknál, ami szintén hozzájárul a mostani erőteljes melegedéshez a kutató szerint.

A Kárpát-medence különösen kitett lehet, bár Kovács Erik óvatos közelítést javasol a meteorológiai részletekhez.

"A mostani szezonális modellek előrejelzései azt mutatják, hogy a tavalyinál kevésbé lesz csapadékos, de például a 2022-esnél vagy a 2021-esnél csapadékosabb lesz a nyár, és forróságra kell majd számítani, nagyon sok hőhullámmal" – mondta a klímaszakértő.

Az év második felétől kezdődhet el szerinte nagyon nagy valószínűséggel egy újabb száraz időszak, amely akár egy-két évig is eltarthat, de ez "egyébként is hozzátartozik a Kárpát-medence klímájához", így tehát a jövő évi nyár várható különösen száraznak a mostani modellek alapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában, Donyecknél törnek előre az oroszok – Ukrajnai háborús híreink kedden

Súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában, Donyecknél törnek előre az oroszok – Ukrajnai háborús híreink kedden

Bohdan Krotevics, az Ukrán Nemzeti Gárda őrnagya, az Azov-dandár megbízott parancsnoka egy hosszú Telegram-posztban kelt ki egy ukrán tábornok ellen, aki – állítása szerint – sokkal több ukrán katona halálát okozta, mint az orosz tábornokok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn aztán leváltotta Jurij Szodolt, az ukrán egyesített erők parancsnokát. Az államfő ezen kívül kérte az államvédelmi testületek megtisztítását, miután egyre aggasztóbb vádakat fogalmaztak meg a szervezetek néhány tagja ellen – írja a The Guardian. Közben tovább folytatódnak a támadó hadműveletek a Donbasz-medencében, az oroszok szeretnék kitolni a frontvonalakat egészen Donyeck megye közigazgatási határáig. Most Toretszk városának bevétele az egyik fő prioritás Moszkva számára. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×