eur:
394.94
usd:
369.12
bux:
71976.35
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Sárguló, a szárazság miatt alig fejlődő kukorica a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszovát térségében 2022. július 18-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint a tavalyi év is száraz volt hazánkban, majd idén ez tovább folytatódott és most is tart a csapadékszegény időjárás. A legsúlyosabb aszály az Alföld középső és tiszántúli részén van.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Szakértő: a tavaszi vetésű növényeket már érinti az aszály, nagyon kellene a májusi eső

A meleg és csapadékban szegény tavaszi hónapok miatt már most aszály van az ország számos terségében, különösképpen az Alföld egyes részein és a Tiszántúlon.

Az agrometeorológiai elemzések alapján az áprilisi csapadék mennyisége az ország jelentős részén elmarad a sokévi átlagtól, nagy területen 10-25 milliméter közötti a csapadékhiány. A felszínközeli talajréteg az Alföld középső tájain és a Tiszántúl jelentős részén, valamint a Dunántúl északi, északkeleti területein kritikusan száraz, míg délen, délnyugaton és északon, északkeleten kellő mennyiségű nedvességet tartalmaz.

"Már a február is megfelelt a meteorológiai aszály fogalmának. Volt egy átlagosnál csapadékosabb téli félévünk, de ezt követően az ország nagy részén csapadékhiány alakult ki, illetve a sokéves átlaghoz képest jelentős hőmérséklet-emelkedéssel is számolnunk kellett" – mondta Bíró Tibor az InfoRádióban.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának dékánja szerint rendkívüli aszályhelyzet még nem áll fenn, de a Tisza völgyében és az északkelet-dunántúli régióban a tavaszi vetésű növények fejlődésében problémát jelenthet a felső talajréteg talajnedvesség-készletének alacsony szintje. Hozzátette, hogy 2022 rendkívül előnyös volt a mezőgazdaság számára, összehasonlítva az akkori adatokkal idén eddig a csapadékátlag nagyobb, de ezzel párhuzamosan a hőmérséklet is magasabb volt.

"Az elmúlt húsz évben számos olyan helyzet állt elő, amikor a május is nagyon csapadékhiányos volt, annak ellenére, hogy májusban illene több esőnek esnie" – mondta a szakértő, s hozzátette, hogy a februárban tapasztalt tavaszi időjárás nagy területi párolgást eredményezett. A keletkezett nedvességkészlet-vesztés pótlására májusban 60-70 milliméternyi csapadéknak kellene lehullania. Ezzel szemben az ország jelentős részén csak néhány milliméter esett az elmúlt 30 napban.

A Dunántúl nyugati és délnyugati peremvidékén viszont átlagos mennyiségű eső esett, ugyanez történt 2022-ben is, ez a régió kevésbé szenvedte el a csapadékhiányt, mint a keleti országrész, illetve a Tisza völgye – tette hozzá Bíró Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 16:26
×
×
×
×