eur:
391.29
usd:
366.73
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, Európa melyik országában italoznak a legtöbbet a fiatalok

Az Európai Unióban élő fiatalok több mint harmada számolt be alkalmi részegségről, ami a felnőttek hasonló eseteinek kétszerese.

2019-ben a 15-16 éves európai serdülők 37 százaléka vallott be legalább öt italtól való lerészegedést minimum egy alkalommal harminc napon belül, míg a felnőtteknek csak a 18 százaléka, ami a fele a tinik arányának - írja az Euronewson megjelent felmérés alapján a Magyar Nemzet. A legbüszkébb Izland lehet, ahol a tinédzserek 8 százaléka volt már ittas, ezzel szemben Dániában 59 százalék az eredmény.

A skandináv országok, Dániát leszámítva nagyon jól szerepeltek, Izland után Norvégiában, Svédországban és Finnországban élik a kamaszok a legjózanabb életet.

A furcsaság magyarázata, hogy Dániában a sör és a bor fogyasztásának korhatára nem 18, hanem 16 év.

Az északi országok mellett Portugália szerepelt még nagyon jól a felmérésen, szintén 25 százalék alatti eredménnyel.

Dánia mellett a legrosszabb számokat (45 százalék fölött) négy ország érte el: Németország, Ausztria, Szlovákia és Horvátország. A franciáknál és a spanyoloknál (34 százalék), valamint az olaszoknál (35) az uniós átlag alatti eredmény jött ki.

A részeges fiatalok aránya Európa-szerte magasabb, mint a felnőtteké, kivéve Izlandon és Norvégiában.

A százalékpontos különbségeket nézve Izlandon a felnőtteknél tizenhat százalékkal magasabb az érték, míg a skála másik végén Szlovákiában harmincöt százalékkal több fiatal részegedik le alkalmanként, mint felnőtt - írja a lap. Míg a kamaszok átlagban kétszer annyiszor részegednek le az Európai Unióban, mint a felnőttek,

ebből a szempontból kiugró értéket Olaszországban mértek, ahol majdnem kilencszer annyiszor vesznek részt alkoholos tivornyákban a fiatalok, mint a felnőttek.

Ebben a rangsorban a második Spanyolország, ahol 5,7 az arány, a bronzérmes pedig Görögország 5,3-as aránnyal.

Nemek tekintetében a férfiak körében gyakoribb a részegeskedés, 26,6 százalékuk ittas havi egy alkalommal, míg a nőknek csupán 11,4 százaléka vallott be ilyesmit. Fiatalkorúaknál viszont nincs ekkora különbség, a fiúk 38,1, a lányok 36,8 százalékban hajlamosak erre.

Az OECD mérte azt is, hány európai, tizenöt éves fiatal volt már legalább kétszer részeg élete során. A csúcstartó ismét Dánia 42 százalékkal, a legjobb pedig ismét Izlandon a helyzet (hét százalékkal), míg az EU átlaga 22 százalék - írják, hozzátéve, hogy a tendencia szerencsére javul, ugyanis 1998 óta a fiók átlaga 41-ről 24-re, a lányoké 29-ről 20-ra csökkent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×