eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Head shot close up young shocked woman looking at mobile phone screen, received bank debt notification. Stunned frustrated lady reading sms with unbelievable news on smartphone, making big eyes.
Nyitókép: fizkes/Getty Images

Hiába kapcsoljuk ki a kamerát, egy trükkel mégis kémked utánunk a mobilunk

A fényérzékelőt támadják már a hackerek, és értékes információkat tudnak kinyerni a telefon használójáról.

Az MIT új kutatása szerint a telefon fényérzékelője által könnyedén kémkedhetnek a felhasználók anélkül is, hogy aktiválnák a kamerát – írja az Interesting Engineering alapján a 24.hu.

Az érzékelők a környező fény alapján állítják be a képernyő fényerejét. A kamerával ellentétben azonban az alkalmazásoknak nincs szükségük külön engedélyre a fényszenzor hozzáféréséhez. Az MIT kutatói szerint ennek az ártalmatlannak tűnő funkciónak van egy sötét oldala is: a hackerek könnyedén kihasználhatják az érzékelőt, hogy rekonstruálják a képernyő előtt zajló eseményeket.

A kutatók szerint az érzékelő képes rögzíteni a kézmozdulatokat, és akár a magánéletünket is felfedheti mások előtt. Kiderült, hogy a hackerek a különböző kézmozdulatokat is láthatják, igaz, viszonylag kevés információt tudnak kinyerni: percenként 3-4 elmosódott képkockát. A vizsgálat azonban felfedte, hogy a felhasználók tevékenysége akkor is látszódik, amikor videókat néznek.

A telefonok szelfikameráinak aktivitását már kötelező jelezniük a gyártóknak, a környezeti fényérzékelők azonban nemcsak megkerülik az engedélyeket, hanem passzív jellegük miatt gyakorlatilag észlelhetetlenek.

A kutatók két kulcsfontosságú ellenintézkedést javasolnak a gyártóknak és a felhasználóknak: részletesebb alkalmazásengedélyek életre hívását követelik, mely során a fényérzékelők is bekerülnének a ki-bekapcsolható funkciók közé, valamint szoftveresen rontsák az így kinyerhető képek minőségét.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×