eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Woman With Pipette And Test Tubes
Nyitókép: RomoloTavani/Getty Images

Új fegyver a rák elleni küzdelemben: időzített bomba a daganatoknak

Egy friss tanulmány szerint sikerült olyan módszert találni, amellyel hozzáférhetőbbé válnak a rákos daganatok a gyógyszeres kezelések számára egy valóságos "időzített bomba" beindításával.

A tanulmány alapján a megoldás lényege, hogy beindítanak egy időzített bombát a tumorhoz kapcsolódó vérerek vonalában lévő sejtekben - írja a ScienceAlert alapján a 24.hu. Ezek az erek szabályozzák a daganatos szövethez való hozzáférést. Amíg nem nyitják meg őket, a mesterséges immunsejtek nem tudnak bejutni, hogy felvegyék a harcot a betegséggel.

Valójában a "bomba" egy Fas vagy CD95 nevű receptor, amit ha a megfelelő antitest aktivál, beindul a sejt programozott halála.

Mint a lap írja, Tanmoy Mondal, a Davisi Kaliforniai Egyetem munkatársa és kollégái szerint a receptort eddig alulértékelték a rák immunterápiájában, klinikai vizsgálatokig egyetlen Fas-antitest sem jutott el. A csapat egérmodelleket és emberi sejtvonalakat használt fel kísérleteihez, melyek során specifikus antitesteket azonosítottak. A kutatók szerint eredményeiknek köszönhetően terápiás út nyílhat a Fas célbavételére.

A halálreceptor úgynevezett epitópjához kötődő antitest lényegében egy gyilkos kapcsoló. Mihelyst ez az immunellenőrző pont felnyílik, a különböző terápiákkal, például a CAR-T-vel több célpont is elérhetővé válik. Ennek lényege, hogy a beteg saját fehérvérsejtjeit, a T-sejteket úgy programozzák, hogy azok a rákos sejtek meghatározott típusaihoz kötődjenek, megtámadva azokat.

Ám a testre szabott immunsejtek általában nem képesek átjutni a járulékos sejteken, amelyek nem rendelkeznek a daganatos sejtek felismeréséhez általában használt antigénekkel.

Pontosan emiatt ezt a terápiát eddig csak vérrák vagy leukémia kezelésére engedélyezték, szilárd daganatok ellen nem használták - írja a lap.

Tanmoy Mondal kollégáival két olyan módosított antitestet fejlesztettek ki, amelyek rendkívül hatékonyan kapcsolódnak a Fas-receptorokhoz, önpusztításra késztetve a járulékos sejteket. Az eredményeket petefészekrák-modellekben és számos más, laboratóriumban tesztelt tumorsejtvonalon is megerősítették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×