eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
A Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség által közreadott képen felbocsátják a Szojuz-2.1a orosz hordozórakétával összekapcsolt Progressz MSZ-14 teherűrhajót a bajkonuri űrközpontból 2020. április 25-én. A Progressz több mint két tonna rakományt, köztük élelmiszert, vizet és üzemanyagot szállít a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra.
Nyitókép: MTI/EPA/Roszkozmosz

Akkora rakétát lőnek fel az oroszok, hogy el kell költöztetniük egy egész falut - videó

A Hold déli pólusára egy olyan óriás méretű hordozórakétával indítják el az oroszok a LUNA-25 nevű holdra szálló egységüket, hogy ideiglenesen ki kell költöztetni miatta egy falu teljes lakosságát az orosz Távol-Keleten.

Ideiglenesen kiköltöztetik pénteken egy orosz távol-keleti falu lakóit a LUNA-25 holdra szálló misszió rakétaindítása miatt, amihez hasonló fél évszázaddal ezelőtt, 1976-ban történt legutóbb - közölte hétfőn egy helyi tisztségviselő.

A Roszkoszmosz orosz állami űrügynökség tájékoztatása szerint a rakéta a Moszkvától 5450 kilométerre keletre található Vosztocsnij űrrepülőtérről startol.

Habarovszk régióban, az indítóhelytől délkeletre fekvő Sahtyinszkij település lakóit augusztus 11-én kora reggel evakuálják, mert

a falu azon a területen fekszik, ahová a hordozórakéta kiégett hajtóművei a leválás után várhatóan zuhanni fognak.

"Az Umalta, Uszamah, Lepikan, Tasztah, Szaganar folyók torkolata és a Bureja folyón lévő kompátkelő az előre jelzett (veszélyeztetett) zuhanási zónába esik" - közölte a Telegramon Alekszej Maszlov, a Habarovszki terület Verhnyebureinszkij körzetének vezetője. "Sahtyinszkij lakosait evakuálni fogják" - tette hozzá.

A Luna-25-öt egy Szojuz-2 Fregat hordozórakétával (gyorsítóblokkal) emelik magasba, és a Roszkozmosz szerint ez lesz az első olyan leszállóegység, amely a Hold déli pólusára érkezik. A küldetés fő célja

  • a fékezett leszállási technológiák fejlesztése,
  • a Hold belső szerkezetének vizsgálata és
  • az erőforrások, köztük a víz felkutatása lesz.

A leszállóegység várhatóan egy évig fog üzemelni a Hold felszínén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×