eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Sárguló, a szárazság miatt alig fejlődő kukorica a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszovát térségében 2022. július 18-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint a tavalyi év is száraz volt hazánkban, majd idén ez tovább folytatódott és most is tart a csapadékszegény időjárás. A legsúlyosabb aszály az Alföld középső és tiszántúli részén van.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Világszerte hőmérsékleti rekordok fognak most megdőlni - itt a magyarázat

Figyelmeztetést adott ki a Meteorológiai Világszervezet.

Világszerte számos helyen magasabb hőmérsékletekre lehet számítani annak következtében, hogy hét év után ismét jelentkezett az El Nino éghajlati jelenség a csendes-óceáni térség trópusi régióiban - figyelmeztetett a Meteorológiai Világszervezet (WMO) kedden.

Az El Nino ciklikusan - átlagosan 2-7 évente - jelentkező természetes éghajlati jelenség, amelynek során a csendes-óceáni térség keleti és középső részén megemelkedik a vízfelszíni hőmérséklet 9-12 hónapra. Az El Nino-hatás miatt szélsőséges időjárási jelenségekre - trópusi ciklonokra, heves esőzésekre, aszályokra - lehet számítani.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára kiemelte: nagyobb valószínűséggel fognak megdőlni a hőmérsékleti rekordok az El Nino ismételt beköszöntével, és hevesebb hőhullámokra számíthatunk majd a világ több részén.

Közleményében kifejtette, 90 százalékos a valószínűsége annak, hogy az El Nino-hatás 2023 második felében is jelen lesz, és a jelenség várhatóan "legalább mérsékelten erős hatású lesz". A hőmérsékleti adatokra gyakorolt hatás rendszerint a következő évben jelentkezik, vagyis 2024-ben lesz inkább szembetűnő a melegedés.

A meteorológiai adatok feljegyzésének kezdete óta legforróbbként számon tartott év 2016 volt, amikor az El Nino-hatás is különlegesen erős volt. Szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a klímaváltozás az El Nino-hatás jelentkezése nélkül is szélsőséges hőmérsékleti adatokhoz vezet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×