eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Ikerkongresszust tart a Semmelweis Egyetem

A rendezvényen ikerkutatók, genetikusok és ikerterhességekkel foglalkozó nőgyógyászok vesznek részt.

Nemzetközi ikerkongresszusnak ad helyet a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központja, a rendezvényen ikerkutatók, genetikusok és ikerterhességekkel foglalkozó nőgyógyászok vesznek részt - közölték a szervezők.

A közlemény szerint az egy- és kétpetéjű ikrek bevonásával zajló klasszikus ikervizsgálatok elengedhetetlenek ahhoz, hogy megértsük, hogyan kapcsolódnak a genetikai és környezeti tényezők az emberi tulajdonságokhoz, és becslést kapjunk örökölhetőségükről.

A csütörtöki nyitónapon tematikus workshopokat tartottak egyebek mellett az ikerregiszterek működtetése és az ikerstatisztika témakörében.

A konferencia pénteki napján a tudományos szekciók keretén belül szó esik az újonnan létesült ikerregiszterekről, az ikerség biológiájáról és az ikerterhességek kialakulásával kapcsolatos legfrissebb ismeretekről, viselkedésgenetikai és pszichológiai ikertanulmányokról, a daganatokat vizsgáló ikerkutatásokról, valamint az ikrekről szóló legújabb könyvekről.

A szombati zárónapon a klinikai genetikával, a Covid-19 fertőzéssel kapcsolatos ikervizsgálatokkal, ikertanulmányokkal és a méhen belüli környezet jelentőségével foglalkoznak, valamint külön szekcióban mutatják be a legfrissebb magyarországi ikervizsgálati eredményeket. A nap díszelőadója, a holland Jenny van Dongen az epigenetikai ikerkutatásokról beszél.

A konferencia helyi szervezői a Semmelweis Egyetem Magyar Ikerregiszterrének munkatársai, Tárnoki Ádám Domonkos és Tárnoki Dávid László ikerkutatók, radiológusok, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika egyetemi docensei, továbbá az International Society for Twin Studies (ISTS) elnöke és titkára. Az ikerterhességgel foglalkozó szülész-nőgyógyászokat helyi szervezőként Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója képviseli - derült ki a közleményből.

Kitértek arra is, hogy eddig tízezer egy- és kétpetéjű, azonos vagy különnemű iker csatlakozott a Semmelweis Egyetemen létrehozott Magyar Ikerregiszterhez, amely megpróbálta felvenni a kapcsolatot Magyarország összes ikerpárjával. A 18 év felettiek esetében minden ikernek külön-külön kell regisztrálnia, míg a 18 év alattiak esetében az egyik szülő vagy gondviselő teheti ezt meg.

A közlemény szerint Magyarországon nincs pontos nyilvántartás az ikrek számáról. A teljes népesség körülbelül 2,6-3,2 százaléka iker, vagyis 140-170 ezer ikerpár élhet az országban.

A hivatalos élveszületési adatok szerint 2015 és 2021 között évente átlagosan 1400-1450 alkalommal születtek kettes ikrek és 25-30 alkalommal hármas ikrek. Négyes ikrek a legutóbb 2019-ben, azt megelőzően 2016-ban születtek egy-egy családban.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×