eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a PremierMed Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet intervenciós radiológusa vágás nélküli pajzsmirigyrákműtétet mutat be Budapesten, a Premier Med Egészségügyi, Oktató- és Kutatóintézetben 2021. június 9-én. Áttörést hozhat a rákkezelésben az Európában egyedülálló egészségügyi csúcsprojekt, amely a rosszindulatú pajzsmirigy daganatok vágás nélküli műtétének kifejlesztésére indult Magyarországon, a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben. A csaknem 300 millió forintos kutatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 167 millió forinttal támogatja.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Pajzsmirigybajok: van néhány rossz hír és egy-két jó is

A hormonbetegségeket időben felismerni, kezelni csak szakemberek segítségével lehet. Az endokrinológusok száma azonban Magyarországon és Európa más országaiban is rendkívül alacsony – erre is felhívta a figyelmet Kovács Gábor, a Honvédkórház endokrinológus főorvosa, a Magyar Endokrin- és Anyagcsere Társaság vezetőségi tagja.

A gyakori hormonbetegségek közül a legismertebbek a pajzsmirigygondok Kovács Gábor szerint. "A lakosság nagyon nagy százalékát érintik, ráadásul ha a pajzsmirigyet nézzük, annak a daganatos betegsége a leggyakoribb endokrin daganat, és általában is a daganatos betegségek legnagyobb részét adják. Azt határozta el az Európai Endokrin Társaság, hogy felhívja a figyelmet: ez a betegség itt van köztünk, megfelelő figyelmet kell hogy élvezzen" – részletezte a főorvos.

Szerinte a szűréseknek és az ellátás nehézségeinek fókuszba kell kerülniük, de nehezen felismerhető egy endokrinológiai betegség korai stádiumban, mert sokféle elváltozásról lehet szó.

"Vannak köztük igen ritka betegségek, például az agyalapi mirigy daganatos betegségeinek egy része nem is kerül felismerésre, mivel nem termel hormont; akkor igen, ha már olyan méretű, hogy látászavart okoz. Közben viszont a lakosság öt százalékának van olyan agyalapi mirigy daganatos betegsége, amivel nem kell csinálnia semmit, ezek jóindulatúak, nem okoznak károsodást, életminőség-romlást, de hogy felismerjük a veszélyt, nagyon nehéz feladat. Nagyon kevés az endokrinológus itthon és Európában is, ezért hosszú várólisták alakulnak ki, mert nagyon sokféle betegség tartozik hozzájuk" – magyarázta Kovács Gábor.

Intő jel lehet például már az elhízás is, aminek hátterében nagyon sokszor áll endokrin kórkép. Felmerülhet ilyenkor valamilyen belső elválasztási szerv daganatos betegsége, az agyalapi mirigy vagy a mellékvese túlműködése, vagy egyszerűen az inzulinelválasztás zavarai, inzulinrezisztencia. Ezeket mind endokrinológusoknak kellene felismerniük, de nincs kapacitás.

Az elhízást leszámítva – ahol a hormonkérdés részben ok, részben következmény – a többi kórkép megelőzése nem nagyon lehetséges,

ezek gyakran sejtmutációkhoz kötöttek, sokszor az embernek genetikai hajlama van arra, hogy súlyos betegsége alakuljon ki; egyes esetekben lehet szó megelőzésről, például az inzulinrezisztenciában szenvedők a megfelelő táplálkozással úrrá tudnak lenni a betegségen, a szénhidrát megszorítása lehet kulcsfontosságú, de a pajzsmirigybetegségek kialakulásánál csak kicsit lehet módosítani a helyzeten azzal, hogy megfelelő jódellátottságot biztosítanak.

"A magyar társaság pajzsmirigyszekciójának volt az utóbbi évek nagy feladata, hogy ismételten fókuszba helyezze a jódbevitelt populációs szinten. Sikerült is elérni, hogy a közétkeztetésben kötelező sójódozás van, amitől azt várjuk, hogy hosszú távon sokkal kevesebb túl nagy pajzsmirigyes beteg lesz" – mondta a főorvos, és hozzátette, ennek kedvező következménye, hogy csökken a szükségessé váló műtétek száma.

A bevihető nyomelemek közül még a szelént említette, ha van elég, nem lesz annyi pajzsmirigy-alulműködéses beteg sem, de "táplálkozással nem sokat tudunk tenni" – tisztázta Kovács Gábor.

Vigasztalásként elmondta még, hogy aki időben fordul orvoshoz és kerül szakorvoshoz, a teljes gyógyulásra is – túlnyomó többségben – esélye van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×