eur:
389.46
usd:
363.07
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels

Egyre jobban terjed egy gyógyszereknek ellenálló baktérium

A shigella lázat, hasmenést és gyomorfájdalmat okoz, 2015 óta pedig egyre többen kapják el rezisztens változatát.

A tendenciát Amerikában és az Egyesült Királyságban is megfigyelték: a szakemberek szerint az, hogy a gyógyszeres kezelésre nem reagál a baktérium, komoly közegészségügyi kockázattá teszi. A fertőzés ugyanis megfelelő hatékonyságú kezelés nélkül akár súlyos megbetegedéshez vagy halálhoz is vezethet - írja a BBC.

A shigella XDR névvel illetett, rezisztens változata 2015-ben még egyetlen megbetegedést sem okozott Amerikában, 2022-ben azonban már az esetek 5 százalékáért ez felelt. 2019-ben még csak 1 százalékos volt ez az arány.

Az öt, shigella kezelésében legáltalánosabban használt antibiotikum egyike sem hat az XDR-törzzsel fertőzött betegek esetében.

A baktérium könnyen fertőz közvetlen érintkezés vagy akár fertőzött felületek megérintése által is, és vérhas kialakítására is képes. Ez a hasmenéssel összefüggésbe hozható halálozások egyik leggyakoribb oka világszerte.

A legtöbb shigellás beteg pihenés és folyadékutánpótlás segítségével vészeli át a fertőzést, melynek megelőzése gyakori kézmosással lehetséges.

A rezisztens baktérium okozta esetek száma legdinamikusabban

  • a nemzetközi utazókban,
  • a hajléktalan betegekben,
  • az azonos nemű partnert választó férfiakban és
  • az immunhiányos állapotú emberekben

következett be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×