eur:
389.74
usd:
362.84
bux:
68036.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Gleccserből olvadhat ki a következő pandémia okozója

Az olvadó jég felelhet egy újabb világjárványért – derül ki egy friss kutatásból.

A Hazen-tóból, a világ legnagyobb sarkvidéki édesvízi tavából származó talaj- és tóüledékek genetikai elemzése arra utal, hogy az olvadó gleccserek közelében nagyobb lehet egy vírus új fajra való átterjedésének kockázata – írja a The Guardian.

Ahogyan a felmelegedés miatt a gleccserek és permafroszt is olvad, egyre nő annak a kockázata, hogy az azokba zárt baktériumok és vírusok felébredve a helyi vadvilágban kezdenek terjedni, ahogy az állatok is egyre inkább megközelítik a sarkpontokat.

A gleccserek vize kockázatot jelent

2016-ban Szibériában már kitört egy helyi anthraxjárvány, mely egy gyermeket meg is ölt. A kitörés oka a meleg időjárás volt, melynek következtében rénszarvasok fertőződhettek meg. A 2016-os esetek előtt utoljára 1941-ben volt hasonló kitörés.

Stéphane Aris-Brosou és csapata talaj- és üledékmintákat gyűjtött a Hazen-tóból, a helyi gleccserekből származó olvadékvíz beáramlási pontjának közeléből. A minták DNS-ét és RNS-ét egyaránt szekvenálták, hogy kiderítsék, ismert vírusok megtalálhatók-e azokban, valamint a potenciális állati, növényi vagy gombás gazdaszervezeteket is vizsgálták, és

lefuttattak egy algoritmust, amely felmérte, hogy ezek a vírusok milyen eséllyel fertőzik meg a nem kapcsolódó élőlénycsoportokat.

Eredményük szerint azokon a területeken, ahol a tóba gleccservíz folyik, nagyobb az esélye egy vírusátlépésnek, mint más részeken. Azt egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, hány új vírust fedeztek fel vagy hogy ezek a vírusok képesek-e fertőzést okozni.

Más, nemrégiben végzett kutatások azonban azt sugallják, hogy ismeretlen vírusok is tartózkodnak gleccserjégben. Tavaly az amerikai Ohio Állami Egyetem kutatói ismertették, hogy

33 vírus genetikai anyagát találták meg

a kínai Tibeti-fennsíkról vett jégmintákban. Ezek közül nem kevesebb, mint 28 volt új vírus. A patogének korát 15 ezer évesre becsülték elhelyezkedésük alapján.

2014-ben a franciaországi Aix-Marseille-i Nemzeti Tudományos Kutatóközpont tudósainak sikerült feléleszteniük egy óriásvírust, amelyet a szibériai permafrosztból izoláltak, és 30 ezer év után tettéj újra fertőzővé.

A jelenség nem egyedülálló

Aris-Brosou és csapata ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy egy vírusátlépés lehetősége még nem garancia a pandémiára, mivel a vírusnak és a hídként szolgáló fajnak egyszerre kell jelen lennie ehhez egy területen. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy a felmelegedés ilyen kockázat lehetőségét tartogatja.

Az sem világos, hogy a Hazen-tóban azonosított gazdaváltási potenciál a tó üledékében egyedülálló-e. "Amennyire tudjuk, ez ugyanolyan valószínűségű lehet, mint a helyi tó iszapjából származó vírusok által okozott gazdaváltás" – mondta Arwyn Edwards, az Aberystwyth Egyetem Környezeti Mikrobiológiai Interdiszciplináris Központjának igazgatója.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×