eur:
395.48
usd:
366.78
bux:
65434.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pexels.com

Újabb fontos érv a fogmosás mellett

Kutatók kapcsolatot véltek felfedezni a rossz szájhigiénia és a demencia között.

Az ma már nyilvánvaló, hogy a rossz szájhigiénia számos betegséget okozhat. A Kelet-Finnországi Egyetem által megjelentett új tanulmány viszont arra tesz utalást, hogy a fogmosás ellustálkodása, vagy a fogak hiánya sokkal komolyabb kockázattal is járhat: a kutatók szerint így nagyobb az esélye a kognitív hanyatlás kialakulásának – írja a hvg.hu.

Az Interesting Engineering beszámolója szerint az intézmény olyan 47, hosszú távú eredményekkel rendelkező tanulmányt vizsgált át, amikben a résztvevők fogászati és kognitív egészségét követték nyomon. Az eredményekből azt lehetett leszűrni, hogy a rossz fogakkal rendelkezők 23 százalékkal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak kognitív hanyatlást a jövőben, és 21 százalékkal nagyobb valószínűséggel demenciát.

Sam Asher, a tanulmány vezető szerzője szerint tovább kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük, hogyan függ össze a száj és az agy egészsége. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a parodontális egészség egy módosítható kockázati tényező. Vagyis: valamennyire képesek vagyunk befolyásolni, például azzal, ha odafigyelünk a szájhigiéniára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×