eur:
393.02
usd:
366.99
bux:
66821.6
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: NASA

A NASA megalkotta az eddigi legellenállóbb anyagot

Az új fémötvözet alkalmazása drámai módon javítja a repülésben és űrkutatásban használt alkatrészek és részegységek szilárdságát és tartósságát.

A repülésnél és az űrkutatás terén is hasznos lehet a jövőben az az új ötvözet, amit a NASA mérnökei fejlesztettek ki. A szakemberek szerint a GRX-810 kódnévvel ellátott anyag akár ezerszer is erősebb lehet, mint az eddig kifejlesztett legmodernebb ötvözetek – írja a Hvg.hu.

A NASA régóta dolgozik már azon, hogy új, a korábbinál sokkal erősebb anyagokat hozzon létre. Erre azért van szükség, mert a rakéták indításánál a start, valamint a világűr mostoha körülményei is próbára teszik a földi anyagokat.

A nemrég bejelentett GRX-810 egy oxiddiszperzióval erősített ötvözet (ODS), ami nagyon kemény behatásoknak is ellenáll, mielőtt kettétörne. A NASA mérnökei anyagmodellezéssel találták meg az új anyagot. Ez jelentősen lerövidíti az egyébként évekig tartó kutatási folyamatot, a 3D-nyomtatás pedig a legyártást is lehetővé teszi. A szakemberek mindössze 30 modellezési folyamat szimulálása után bukkantak rá a GRX-810-re.

Az új ötvözet képes 1093 Celsius-fokot is kibírni, magasabb hőmérsékleten pedig akár ezerszer is ellenállóbb.

A GRX-810 egyébként bizonyos körülmények között rugalmas is, ezért a mérnökök úgy látják, hogy a jövőben olyan kompromisszumot is megköthetnek majd a repülőgépek vagy a rakéták tervezésénél, amire eddig nem volt lehetőség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×