eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Memory lapses, forgetting things, degenerative disease. Brain problems. Parkinson and alzheimer desease. Mental health. Stroke, synapses and neurnons interaction. 3d render
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

Először rögzítették az agy halál körüli működésének megdöbbentő pillanatait

Egy 87 éves, epilepsziával kezelt férfibetegen EEG-vizsgálatot végeztek, miközben szívrohamban meghalt – a készülék rögzítette az agyában zajló folyamatokat.

Kutatóknak a véletlen jóvoltából sikerült legkomplexebben működő szervünk működésének befejeztét rögzítenie – a Sky News cikke szerint az EEG rögzítette folyamatok betekintést nyújtanak abba, mi történik az ember halála előtt az agyban.

A halált okozó szívrohamot EEG-vizsgálat közben elszenvedő idős beteg agyműködését a készülék végig rögzítette. A kutatók azt vették észre, hogy a férfi utolsó szívverését megelőző és követő 30 másodpercben az agyhullámok egy bizonyos típusa intenzívebbé vált..

Ezek az úgynevezett gamma hullámok a kifinomultabb kognitív funkciókhoz kapcsolódnak, akkor különösen aktívak, amikor koncentrálunk, álmodunk és meditálunk, illetve amikor emlékeket hívunk elő vagy információkat dolgozunk fel. A rögzített agyhullámok, azaz gamma-oszcillációk arra utalnak, hogy halálunkkor ugyanazt az idegi aktivitást tapasztaljuk, mint álom, emlékek felidézése vagy meditáció közben.

Ennek kapcsán felmerülhet a kérdés, vajon tényleg lepereg-e előttünk életünk filmje halálunk pillanatában.

"Ezek az eredmények megkérdőjelezik arra vonatkozó elképzeléseinket, hogy pontosan mikor ér véget az élet, illetve fontos további kérdéseket vetnek fel például a szervadományozás időzítésével kapcsolatban" – mondta Ajmal Zemmar, a Louisville-i Egyetem idegsebésze, a tanulmány vezetője. Zemmar idegsebészként gyakran szembesül a halállal, melynek hírét elmondása szerint mindig nehéz a gyászolókkal közölni.

"Valamit talán megtanulhatunk ebből a kutatásból arról, hogy bár szeretteink lehunyt szemmel állnak készen arra, hogy itt hagyjanak bennünket,

agyuk talán újra lejátssza a legszebb pillanatokat,

amelyeket életükben átéltek" - tette hozzá.

A tanulmány az első a maga nemében, és olyan agyat érintett, amely már megsérült az epilepszia miatt, de utat nyithat a további kutatásoknak annak mélyebb megértésére, hogy mi történik agyunkban az utolsó pillanatokban.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×