INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

koronavírus

omikron

gyerekek

Child with runny nose. Mother helping to blow kids nose with paper tissue. Seasonal sickness.

Valamiért az omikron több gyereket "küld" kórházba

Infostart

A kutatók szerint csak látszatra aggasztó a trend.

A kórházi kezelés kockázata becslések szerint omikron esetében valójában harmadával-felével alacsonyabb, mint a delta esetében volt, a kórházba felvettek pedig nincsenek súlyosabb állapotban, mint más variánsok hajtotta hullámoknál – mondja Michael Absoud, a londoni King's College női és gyermekegészségügyi szakértője.

Az előzetes brit adatok szerint főként az egy év alatti gyerekek körében nőtt meg jelentősen a kórházba kerülők aránya, a gyermekek kevesebb orvosi beavatkozást igényeltek, legyen szó lélegeztetőgépről vagy kiegészítő oxigénről – írja a Nature.

Több forgatókönyv lehetséges

Ez megfelel annak, amit a társadalom felnőtt részében is látunk: az omikronnál kisebb az esélye mind a halálozásnak, mind a súlyos megbetegedésnek, mint amilyen a deltánál volt, főként, ha oltott, fiatal betegről van szó. Azt azonban vizsgálják még a kutatók, miért kerül több gyermek kórházba omikronnal – az USA-ban az összes Covid miatt kezelt öt százaléka gyermek, ami a korábbi hullámokban tapasztalt szám négyszerese is lehet.

Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a variáns rendkívül fertőző, amihez hozzád a védőoltásból vagy korábbi fertőzésből származó immunitás hiánya. Ettől a gyermekek sérülékenyebbek az omikronnal szemben, mint azok a felnőttek, akik már hónapok óta hozzáférnek a védőoltásokhoz. Az adatok másik lehetséges magyarázata azonban az, hogy az omikron mutációinak sokasága miatt

a betegség más és talán valamivel súlyosabb

a fiatalabb gyermekeknél, mint a felnőtt populációban Andrew Pavia, a Salt Lake City-i Utah Egészségügyi Egyetem gyermek fertőzőbetegségek osztályának vezetője szerint.

Másképp támadja őket a vírus

Pavia ennek az elméletnek a bizonyítékaként idézi azokat a korai jelentéseket, amelyek arra utalnak, hogy az omikron talán nem olyan könnyen fertőzi meg a tüdősejteket, mint a felső légutak sejtjeit. A gyermekek orrjáratai azonban viszonylag kicsik, és könnyen elzáródhatnak, ezért a gyermekkori felső légúti fertőzések a felnőttekhez képest néha fokozott figyelmet igényelnek. Ez alakíthatta ki az ugató köhögéssel járó, úgynevezett Covid-kruppos eseteket is, melyek bizonyítékot jelentenek arra, hogy az omikron másképp fertőzi a gyerekeket, mint a felnőtteket.

A szövődményeknek van kockázatuk

Még ha a gyermekek általában könnyen ki is gyógyulnak az akut koronavírus-fertőzésből, a szakemberek továbbra is aggódnak amiatt, hogy hosszú Covid alakulhat ki náluk, vagy egy ritka, de súlyos állapot, az úgynevezett sokszervi gyulladás (MIS-C). Absoud szerint

még túl korai lenne értékelni az omikron hatását a gyermekek hosszú Covid-tüneteire,

a MIS-C tünetei azonban általában a fertőzés után két-négy héttel alakulnak ki.

"Mostanra már látnunk kellett volna, ha az omikron bármit is jelent a MIS-C esetében, de még nem láttuk" – mondja. Absoud hozzáteszi, hogy ez nem jelenti azt, hogy tiszta a levegő, mert a betegség kialakulása hosszabb időt vehet igénybe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Kyryl Gorlov/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018