INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

koronavírus

who

tedrosz adhanom gebrejeszusz

Védőfelszerelést vesznek fel nővérek, mielőtt az új koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedő betegek szobáiba mennek a kaliforniai San Diegótól nyugatra fekvő Coronado Sharp Coronado Kórházának intenzív osztályán 2021. január 20-án.

Minden adott az újabb variánsok felbukkanásához, de idén így is fordulóponthoz érhetünk

Infostart

Száz új koronavírusos esetet diagnosztizálnak minden három másodpercben az elmúlt héten a WHO főigazgatója, Tedrosz Gebrejeszusz szerint.

Tizenkét másodpercenként halt meg egy ember az elmúlt héten a világon koronavírusban. Veszélyes azt feltételezni, hogy a pandémia már a végjátékhoz ért volna, mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója az Egészségügyi Világszervezet vezetésének tartott hétfői beszédében.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az omikron kilenc héttel ezelőtti felfedezése óta 80 millió esetet sikerült azonosítani, ami több, mint ahány egész 2020-ban, a járvány első évében bekövetkezett.

Ez még nem a vége

A főigazgató a CNBC cikke szerint arra is kitért, hogy miközben az esetszámok nagyon megugrottak, a halálozási arány nem mutat ennyire riasztó képet, de ezzel együtt is nőtt a halálozások száma minden kontinensen, főként pedig Afrikában, ahol nagy nehézségeket jelent az oltásokhoz való hozzájutás.

"Veszélyes azt hinni, hogy az omikron az utolsó variáns, vagy hogy a pandémia végnapjait élnénk. Ellenkezőleg:

világszerte ideálisak a körülmények újabb variánsok keletkezésére.

Akkor tudjuk megváltoztatni a pandémia menetét, ha a körülményeken változtatunk" - mutatott rá a tényekre, hozzátéve, nem hazardírozhatunk egy kiszámíthatatlan vírus természetes evolúciós folyamatával.

Tudja, milyen nehéz

Mindemellett úgy vélekedik, ha megfelelő intézkedéseket hajtunk végre, 2022 lehet az az év, amelyben megfordul a helyzet. Ezzel kapcsolatosan tisztában van azzal, hogy a kormányoknak olyan intézkedéseket kell meghozniuk a vírus kordában tartására, amelyeket még elfogadnak az emberek, és azt is tudja, hogy mindenki belefáradt a harmadik éve tartó helyzetbe. Ahogy azonban hozzátette, ha mindenki elfogadná a WHO javasolta járványkezelési módszereket, az

év végére elérhetnénk a járvány akut szakaszának végéhez.

"Megszüntethetjük a koronavírus okozta globális vészhelyzetet, és ezt még az idén megtehetjük" - fogalmazott.

Csak három dolgot kell tennünk

A WHO kínálta járványkezelési stratégia három alapvető pillére a következő:

  • a világ lakosságának 70 százalékos átoltottsága
  • széles tesztelési kapacitás
  • egyenlő hozzáférés az oxigénhez és az antivirális terápiás módszerekhez.

Az elmúlt négy hétben 71 millió koronavírusos megbetegedést rögzítettek,

a legtöbb eset az USA-ban és Franciaországban következett be, de a halálozási arányok Jemenben és Vanuatuban a legrosszabbak.

Jemenben csak a lakosság 2 százaléka van beoltva, minden ötödik koronavírusos ember belehal betegségébe. Vanuatuban 14 százalékos a halálozási arány.

Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018