eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Védőfelszerelést vesznek fel nővérek, mielőtt az új koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedő betegek szobáiba mennek a kaliforniai San Diegótól nyugatra fekvő Coronado Sharp Coronado Kórházának intenzív osztályán 2021. január 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

Minden adott az újabb variánsok felbukkanásához, de idén így is fordulóponthoz érhetünk

Száz új koronavírusos esetet diagnosztizálnak minden három másodpercben az elmúlt héten a WHO főigazgatója, Tedrosz Gebrejeszusz szerint.

Tizenkét másodpercenként halt meg egy ember az elmúlt héten a világon koronavírusban. Veszélyes azt feltételezni, hogy a pandémia már a végjátékhoz ért volna, mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója az Egészségügyi Világszervezet vezetésének tartott hétfői beszédében.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az omikron kilenc héttel ezelőtti felfedezése óta 80 millió esetet sikerült azonosítani, ami több, mint ahány egész 2020-ban, a járvány első évében bekövetkezett.

Ez még nem a vége

A főigazgató a CNBC cikke szerint arra is kitért, hogy miközben az esetszámok nagyon megugrottak, a halálozási arány nem mutat ennyire riasztó képet, de ezzel együtt is nőtt a halálozások száma minden kontinensen, főként pedig Afrikában, ahol nagy nehézségeket jelent az oltásokhoz való hozzájutás.

"Veszélyes azt hinni, hogy az omikron az utolsó variáns, vagy hogy a pandémia végnapjait élnénk. Ellenkezőleg:

világszerte ideálisak a körülmények újabb variánsok keletkezésére.

Akkor tudjuk megváltoztatni a pandémia menetét, ha a körülményeken változtatunk" - mutatott rá a tényekre, hozzátéve, nem hazardírozhatunk egy kiszámíthatatlan vírus természetes evolúciós folyamatával.

Tudja, milyen nehéz

Mindemellett úgy vélekedik, ha megfelelő intézkedéseket hajtunk végre, 2022 lehet az az év, amelyben megfordul a helyzet. Ezzel kapcsolatosan tisztában van azzal, hogy a kormányoknak olyan intézkedéseket kell meghozniuk a vírus kordában tartására, amelyeket még elfogadnak az emberek, és azt is tudja, hogy mindenki belefáradt a harmadik éve tartó helyzetbe. Ahogy azonban hozzátette, ha mindenki elfogadná a WHO javasolta járványkezelési módszereket, az

év végére elérhetnénk a járvány akut szakaszának végéhez.

"Megszüntethetjük a koronavírus okozta globális vészhelyzetet, és ezt még az idén megtehetjük" - fogalmazott.

Csak három dolgot kell tennünk

A WHO kínálta járványkezelési stratégia három alapvető pillére a következő:

  • a világ lakosságának 70 százalékos átoltottsága
  • széles tesztelési kapacitás
  • egyenlő hozzáférés az oxigénhez és az antivirális terápiás módszerekhez.

Az elmúlt négy hétben 71 millió koronavírusos megbetegedést rögzítettek,

a legtöbb eset az USA-ban és Franciaországban következett be, de a halálozási arányok Jemenben és Vanuatuban a legrosszabbak.

Jemenben csak a lakosság 2 százaléka van beoltva, minden ötödik koronavírusos ember belehal betegségébe. Vanuatuban 14 százalékos a halálozási arány.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×