eur:
389.32
usd:
363.02
bux:
67982.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A koronavírus-járvány miatt orrukat-szájukat védő ügyfelek sorban állnak egy szófiai munkaügyi hivatal előtt 2020. április 8-án. A járvány miatt elrendelt védekező intézkedések bevezetése óta mintegy 44 ezer ember vált munkanélkülivé Bulgáriában.
Nyitókép: MTI/EPA/Vaszil Donev

Európa a pandémia központja a WHO szerint

Februárig félmillióan halhatnak meg a kontinensen koronavírusban, az egyenlőtlen oltáseloszlás és a korlátozások lazítása kritikus ponthoz vezeti a járványt Európában.

Rekord közeli esetszámok és további félmillió halott: Hans Kluge, a WHO európai igazgatója szerint ez lehet a kontinens jövője, írja a The Guardian.

Kluge szerint a régió 53 országa vagy komoly fenyegetettséggel néz szembe, vagy már harcol is a következő hullámmal. Arra biztatja az országokat, hogy vezessenek be ismételt közegészségügyi korlátozásokat, vagy amennyiben még nem szüntették meg azokat, akkor tartsák fenn őket.

Európa újra a középpontban

"Ismét az epicentrumban vagyunk. A vírus ismételt széles körű megjelenése miatt arra kérek minden egészségügyi hatóságot, hogy gondosan fontolják meg az intézkedések enyhítését vagy feloldását" - mondta Kluge. Hozzátette azt is, hogy még a magas oltási arányú országokban sem elegendő a vakcina adta védelem.

"Az üzenet mindig is az volt: tegyünk meg mindent. Az oltóanyagok megteszik, amit ígértek: megelőzik a betegség súlyos formáit és különösen a halálozást... De csak akkor lehetnek legerősebb eszközeink, ha közegészségügyi és szociális intézkedésekkel együtt alkalmazzuk őket" - fogalmazott.

Catherine Smallwood, a WHO európai vezető sürgősségi tisztviselője elmondta, hogy

azokban az országokban, amelyek többnyire feloldották a korlátozó intézkedéseket, megugrott a fertőzések száma.

A védőoltások miatt a kórházi kezelések és a halálozások aránya nem olyan magas, mint amilyenre egyébként számítottunk volna, mondta.

"Minél több azonban a megbetegedés, annál több ember kerül kórházba, és annál több ember fog végül meghalni. Sok fogékony egyén van a magasan átoltott országokban is, ami a koronavírus kiszámíthatatlan, robbanásszerű kitöréseihez vezet. És ez nem olyasmi, amit meg szeretnénk élni" - mondta.

Veszélyben az idősebbek

Kluge szerint Európában és Közép-Ázsiában egy hét alatt 6 százalékkal nőtt a megbetegedések száma, a haláleseteké pedig 12 százalékkal, miközben a napi új fertőzések száma 55 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapban. Európa és Közép-Ázsia együttesen már a világszerte megerősített esetek 59 százalékát és a halálesetek közel felét teszi ki.

A legaggasztóbb fejlemény véleménye szerint a fertőzések és a halálesetek gyors növekedése az idősebb népességcsoportokban: a kórházi felvételek száma egy hét alatt több mint kétszeresére emelkedett, és

a halálos kimenetelű esetek 75 százaléka a 65 éves vagy annál idősebb embereknél fordult elő.

"Ha ezen a pályán maradunk, jövő év február elsejéig újabb félmillió koronavírusos halálesetet láthatunk Európában és Közép-Ázsiában, régiónk 43 országában pedig a kórházak nagy vagy rendkívüli terhelésnek lesznek kitéve" - mondta.

Kell az oltás és kell a maszk is

Kluge szerint a kialakult helyzetért a nem megfelelő átoltottság, valamint a korlátozások lazulása a felelős. Az Európában és Közép-Ázsiában beadott egymilliárd adag oltóanyaggal ezrek és ezrek életét mentették meg elmondása szerint, de míg egyes országokban az emberek 70 százaléka teljesen be van oltva, addig más országokban ugyanez az arány alig 10 százalék.

"Ahol alacsony az átoltottság, mint a Baltikumban, Közép- és Kelet-Európa, valamint a Balkán számos országában, ott magas a kórházi felvételek aránya"

- mondta. Fel kell gyorsítani ezért a vakcinázást, a veszélyeztetett csoportok esetében a harmadik oltással együtt, mivel jelenleg a legtöbb kórházban kezelt koronavírusos ember nincs teljesen immunizálva.

A közegészségügyi intézkedések, mint a tesztelés és nyomon követés, valamint a társadalmi intézkedések, mint a maszkviselés és a távolságtartás, ugyanilyen fontosak Kluge szerint. A WHO becslései szerint a maszkok 95 százalékos általános használata Európában és Közép-Ázsiában akár 188 ezer életet is megmenthet abból a félmillióból, amelyet februárig elveszíthetünk.

A beadott oltások száma száz emberre vetítve az ECDC nyilvántartása alapján, a 2021. 11. 04-i adatok szerint.
A beadott oltások száma száz emberre vetítve az ECDC nyilvántartása alapján, a 2021. 11. 04-i adatok szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×