eur:
395.08
usd:
371.04
bux:
65161.94
2024. április 19. péntek Emma
International Space Station Orbiting Earth. 3D Illustration.
Nyitókép: 3DSculptor/Getty Images

Füstriadó a Nemzetközi Űrállomáson

Égő műanyag szaga és füst valóban terjengett az orosz lakrészben, és bár a hibát átmenetileg elhárították, nagyobb vizsgálódás vált szükségessé.

Beindultak a füstjelzők a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensében csütörtök reggel, a személyzet pedig valóban jelentést adott füst- és égőműanyag-szagról - közölte a BBC és az AP amerikai hírügynökség.

A Roszkozmosz orosz űrügynökség tájékoztatása szerint az eset valóban az orosz gyártmányú Zvezda modulban (ez az űrállomás lakótere) történt, az állomás akkumulátorainak újratöltése közben.

A személyzet a bajt észlelve azonnal aktiválta a probléma elhárításához szükséges szűrő- és szellőzőberendezéseket, és

miután a levegőminőség helyreállt, az érintett asztronauták nyugovóra tértek,

hogy aztán kipihenten, űrsétán vegyék szemügyre a problémaforrás vidékét.

Az űrállomást jelenleg a NASA űrhajósai, Mark Vande Hei, Shane Kimbrough és Megan McArthur üzemeltetik, rajtuk kívül ott van még:

  • Oleg Novickij és Pjotr ​​Dubrov (Roszkozmosz)
  • Akihiko Hoside (Aerospace Exploration Agency, Japán)
  • Thomas Pesquet (Európai Űrügynökség).

Az űrsétában a tervek szerint Novickij Dubrov vesznek részt, akár hat órán át is tarthat. Más feladatuk is van ekkor, a júliusban csatlakoztatott Nauka tudományos laboratóriumot kell integrálniuk. Ennek az eszköznek az érkezésekor is keletkezett némi probléma, orosz közlés szerint szoftveres.

Az öregedő űrállomás számos problémát produkált az évek során, egy orosz tisztviselő nemrég figyelmeztetett is az elavult hardverekre és hibás rendszerekre. Problémaként jelentkezett többek között a légszivárgás, a be nem induló motorok és a repedések.

Az űrállomást 1998-ban építették Oroszország, az USA, Kanada, Japán és több európai ország közös projektjének részeként, és eredetileg 15 éves élettartamra tervezték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×