eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Moderna amerikai biotechnológiai cég újonnan érkezett, koronavírus elleni oltóanyagát tartalmazó dobozt mutatja a fővárosi kormányhivatal munkatársa az intézmény parkolójában, a vakcinák fogadására kialakított logisztikai bázison, a XIII. kerületi Teve utcában 2021. március 23-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Több gyermeken tesztelhetik a Pfizer és a Moderna vakcináját

Az 5-11 éves korosztályban behatóbban szeretnék vizsgálni a szívizom- és szívburokgyulladás mint igen ritka mellékhatás előfordulását, ezért kiterjesztik az eredeti résztvevői létszámot értesülések szerint.

Azért lehet szükség még több gyermek bevonására, mert ezek a ritka mellékhatások kis létszámú klinikai kísérlet esetén nem jelentkeznek – írja az ABC News. Azzal kapcsolatban, hogy valóban újabb résztvevőket toboroz-e, a Pfizer nem adott választ az ABC Newsnak, annyit közölt csak, az 5 év fölöttiek körében június elején, az öt év alattiak között pedig június 21-én kezdte el tesztelni oltóanyagát. Az 5-11 év közötti korosztály tagjain végzett klinikai kísérletek előzetes eredményeit szeptemberre ígérték eredetileg.

A Moderna úgy tájékoztatott, hogy célkitűzése kiterjeszteni a kísérleteket, és ezekről folyamatosan aktívan egyeztet az amerikai gyógyszerfelügyelettel, az FDA-val. Az nem tiszta, hogy ez miképp hathat az óvodások és a kisiskolások oltásának bevezetési idejére: a Moderna eredetileg az év végére vagy a jövő év elejére tartotta elképzelhetőnek, hogy vészhelyzeti használatbavételi engedélyt kér ennek a korosztálynak.

"A cél nagyobb biztonsági adatbázis kialakítása, amely növeli a ritkább események felismerésének valószínűségét

– közölte a Moderna. – A határidőket az ügynökségi megbeszélések és kérések alapján rendszeresen újraértékeljük."

Az FDA sem adott konkrét választ az azzal kapcsolatos megkeresésre, hogy pontosan miről egyeztet a Pfizerrel és a Modernával, de azt megerősítette, hogy szerepe van annak meghatározásában, hogy hány résztvevőre van szükség ahhoz, hogy biztonságosnak lehessen minősíteni egy gyógyszerrel kapcsolatos klinikai kísérletsorozatot.

"Bár a gyártókkal való egyéni interakciókat nem tudjuk kommentálni, általában együtt dolgozunk annak érdekében, hogy a klinikai vizsgálatokban részt vevők száma megfelelő méretű legyen a biztonsági jelek észleléséhez" – közölte az ügynökség.

Egy múlt heti nyilatkozatában az FDA azt írta: "A tanácsadó bizottság néhány tagja úgy vélekedik, hogy a fiatalabb korosztályokban végzett vizsgálatokban

a vakcinázást követő hosszabb követési időt szeretnének

látni az FDA által az idősebb korosztályok sürgősségi felhasználási engedélyeinek alátámasztására használt két hónapnál, amit az ügynökség figyelembe kíván venni, bár a tudományos viták során nem kötik a tanácsadó bizottságok ajánlásai vagy a tanácsadó bizottsági tagok nyilatkozatai."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×