eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
UKRAINE - 2020/11/24: In this photo illustration a medical syringe and a vial depicting fake coronavirus vaccine seen in front of Novavax US vaccine development company logo. (Photo Illustration by Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: SOPA Images/Getty Images

Új hatásmechanizmussal dolgozik a Novavax friss vakcinája

Az mRNS-vakcinákhoz képest eggyel több mesterséges lépést tartalmaz, de sok előnye is van az új koronavírus-oltásnak, amelynek az eredményei nagyon biztatók – mondta Falus András immunológus.

Elkészült az amerikai Novavax új koronavírus vakcinája. A vizsgálatok szerint az oltóanyag biztonságos és 100 százalékban védelmet nyújt a súlyos és halálos lefolyású fertőzés ellen. A vakcinánál a koronavírusoltásoknál még nem használt technológiát alkalmaztak, ami hasonlít a Pfizer és a Moderna készítményénél alkalmazott módszerhez – mondta az InfoRádiónak Falus András immunológus, akadémikus.

"Tulajdonképpen ugyanolyan nanopartikulákat, tehát kicsi hólyagocskákat tartalmaz ez a vakcina, mint az RNS-vakcina, a Pfizer- vagy Moderna-féle vakcina, csak az a különbség, hogy itt a nanopartikulákban nem messenger RNS van, hanem fehérje. Míg a Pfizernél vagy a Modernánál a karunkba kapott vakcinában a nanopartikulumból kijön a messenger RNS, és az én izomsejtem szintetizálja meg a tüskefehérjét, hogy aztán azt az immunrendszer idegenként ismerje föl és immunválaszt hozzon létre, addig Novavax megoldása az, hogy nem a izomsejtekre "bízza" a tüskefehérjének a megszintetizáltatását, hanem mesterségesen létrehozza a fehérjeszintezést" – mondta Falus András.

Az immunológus szerint más ez a technológia, mint az mRNS, és vannak előnyei és hátrányai is. Az előnyök között említette, hogy az RNS egy bomlékony struktúra, a Karikó Katalin-féle Pfizer-BioNTech újítása éppen egy olyan kémiai módosítást hajtott végre, amely miatt az RNS stabilabb. A Novavaxnál nem kell az RNS-nek annyira stabilnak lennie, nem kell túlélnie azt, hogy felszívják a fecskendőbe, beleszúrják a felkarba, mert már magát a fehérjét viszik be a kis méretű hólyagocskába, és a sejtek azonnal a fehérjével tudnak reagálni.

A hátránya pedig az, hogy több mesterséges lépés van benne. Mint az akadémikus fogalmazott, az mRNS előnye az, hogy közelebb van a természetben meglevő vírus genetikai anyagához, mert a genetikai anyagból egy pici részletét viszik be a védőoltással, amelyik a tüskefehérjét kódolja.

"Ez az oltás egy lépéssel több mesterséges terméket produkáló lépés tartalmaz, ugyanakkor az első eredmények nagyon jók, 96 százalék körül van a hatékonysága. Egyáltalán nem veszélyes, a biztonsága teljesen rendben van" – mondta Falus András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×