INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

koronavírus

vakcina

novavax

falus andrás

UKRAINE - 2020/11/24: In this photo illustration a medical syringe and a vial depicting fake coronavirus vaccine seen in front of Novavax US vaccine development company logo. (Photo Illustration by Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Új hatásmechanizmussal dolgozik a Novavax friss vakcinája

Infostart

Az mRNS-vakcinákhoz képest eggyel több mesterséges lépést tartalmaz, de sok előnye is van az új koronavírus-oltásnak, amelynek az eredményei nagyon biztatók – mondta Falus András immunológus.

Elkészült az amerikai Novavax új koronavírus vakcinája. A vizsgálatok szerint az oltóanyag biztonságos és 100 százalékban védelmet nyújt a súlyos és halálos lefolyású fertőzés ellen. A vakcinánál a koronavírusoltásoknál még nem használt technológiát alkalmaztak, ami hasonlít a Pfizer és a Moderna készítményénél alkalmazott módszerhez – mondta az InfoRádiónak Falus András immunológus, akadémikus.

"Tulajdonképpen ugyanolyan nanopartikulákat, tehát kicsi hólyagocskákat tartalmaz ez a vakcina, mint az RNS-vakcina, a Pfizer- vagy Moderna-féle vakcina, csak az a különbség, hogy itt a nanopartikulákban nem messenger RNS van, hanem fehérje. Míg a Pfizernél vagy a Modernánál a karunkba kapott vakcinában a nanopartikulumból kijön a messenger RNS, és az én izomsejtem szintetizálja meg a tüskefehérjét, hogy aztán azt az immunrendszer idegenként ismerje föl és immunválaszt hozzon létre, addig Novavax megoldása az, hogy nem a izomsejtekre "bízza" a tüskefehérjének a megszintetizáltatását, hanem mesterségesen létrehozza a fehérjeszintezést" – mondta Falus András.

Az immunológus szerint más ez a technológia, mint az mRNS, és vannak előnyei és hátrányai is. Az előnyök között említette, hogy az RNS egy bomlékony struktúra, a Karikó Katalin-féle Pfizer-BioNTech újítása éppen egy olyan kémiai módosítást hajtott végre, amely miatt az RNS stabilabb. A Novavaxnál nem kell az RNS-nek annyira stabilnak lennie, nem kell túlélnie azt, hogy felszívják a fecskendőbe, beleszúrják a felkarba, mert már magát a fehérjét viszik be a kis méretű hólyagocskába, és a sejtek azonnal a fehérjével tudnak reagálni.

A hátránya pedig az, hogy több mesterséges lépés van benne. Mint az akadémikus fogalmazott, az mRNS előnye az, hogy közelebb van a természetben meglevő vírus genetikai anyagához, mert a genetikai anyagból egy pici részletét viszik be a védőoltással, amelyik a tüskefehérjét kódolja.

"Ez az oltás egy lépéssel több mesterséges terméket produkáló lépés tartalmaz, ugyanakkor az első eredmények nagyon jók, 96 százalék körül van a hatékonysága. Egyáltalán nem veszélyes, a biztonsága teljesen rendben van" – mondta Falus András.

Nyitókép: SOPA Images/Getty Images

Kapcsolódó hang

Új hatásmechanizmussal dolgozik a Novavax friss vakcinája - Falus András
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018