eur:
392.17
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Az új koronavírus okozta betegségben szenvedő pácienst kezelnek a római San Filippo Neri kórház intenzív osztályán 2021. március 19-én.
Nyitókép: MTI/AP/Alessandra Tarantino

Sokáig kísért a koronavírus – ezek a legjellemzőbb tünetek fél év után is

Olyan új betegségek alakulnak ki az érintetteknél, melyek a szívet, a veséket, a tüdőt, a májat, vagy akár a mentális egészségüket érintik.

Az akut fertőzés lezárultát követő időszakban a betegek 14 százalékánál alakult ki olyan állapot, amely kezelésre szorult: a posztakut szakaszt a fertőzés kezdete utáni 21. naptól számították a kutatók. Annál nagyobb volt az esély valamilyen új betegség kialakulására, minél idősebb volt az érintett, de a meglevő alapbetegségek, illetve a koronavírus miatti kórházi kezelés is növelték a rizikót, írja a MedicalXpress.

Az amerikai szakemberek 266 586 fertőzött adatait elemezték, akik 18-65 év köztiek voltak, és tavaly október 31-ig fertőződtek meg. Mintegy ötvenféle betegséget figyeltek meg náluk, arra koncentrálva, hogy a megbetegedés után hat hónappal fennáll-e valamelyik. A kutatás kontrollcsoportjába más, alsó légúti megbetegedést átvészelők mellett egészséges emberek két csoportja is bekerült.

Az eredmények szerint az érintettek 14 százalékánál alakult ki legalább egyféle, kezelést igénylő állapot a koronavírus-fertőzést követően:

ez 5 százalékkal magasabb az egészségeseknél tapasztalt aránynál,

és 1,65 százalékkal magasabb annál, amit az alsó légúti vírusfertőzésen átesetteknél észleltek. Egyes állapotok - mint a krónikus légzési elégtelenség, szívritmuszavarok, amnézia, cukorbetegség, szorongás és fáradtság - rizikója négy hónappal a koronavírus-fertőzést követően magasabb volt, mint a kontrollcsoportokban.

A kockázat nőtt az életkorral, alapbetegségekkel és koronavírus miatti kórházi kezeléssel. Ugyanakkor az ötven év alatti, fiatalabb felnőttek, azok, akiknek nem volt alapbetegségük, és azok, akik otthon gyógyultak, szintén ki voltak téve az új betegségek kockázatának néhány hónappal a fertőzés után.

A kutatók arra mutattak rá, hogy mivel a fertőzöttek száma világszerte nő, a szövődményként kialakuló állapottal együtt élők száma is jelentős.

Korai lenne megjósolni, hogy mennyi ideig állnak fenn ezek az állapotok,

de a tünetek sok ember számára jelenthetnek nagy terhet, mondja Elaine Maxwell, a National Institute for Health Research munkatársa. Ráadásul a a különböző diagnózisok kockázati tényezői eltérőek, ami megnehezíti az arra irányuló kísérleteket, hogy megjósoljuk, hogy kiknél és mikor fognak bizonyos tünetek kialakulni.

"Az egészségügyi szakembereknek figyelniük kell a hosszú Covid lehetőségére mindazoknál, akiknél igazolják a fertőzés meglétét – tette hozzá. – A hosszabb távú következmények kezelésének módja most kutatási prioritást jelent."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×