eur:
392.68
usd:
366.08
bux:
66803.58
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Iter.com

Itthon tesztelik az első erőmű méretű fúziós reaktor kulcstechnológiáját

Az első erőmű méretű fúziós reaktor egyik kulcstechnológiáját tesztelik majd az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Energiatudományi Kutatóközpontban. A csillagok energiatermelésének földi körülmények között történő megvalósításáról az InfoRádió Szigma, a holnap világa című magazinműsorában a Fúziós Plazmafizika Laboratórium vezetője beszélt.

A technológia célja, hogy valamiféle olyan energiatermelés valósuljon meg a Földön is, mint amilyen a Nap belsejében zajlik, amihez nagyon magas, 100 millió Celsius-fok körüli hőmérsékleten kell plazmaállapotú anyagot összetartani – magyarázta az InfoRádiónak Zoletnik Sándor. Ehhez szükséges berendezések világszerte épülnek, közülik is a legnagyobb Dél-Franciaországban, ITER néven, egy hétoldalú együttműködés grandiózus kísérlete keretében az EU, az Egyesült Államok, Japán, Oroszország, Dél-Korea, Kína és India partnerségével.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Energiatudományi Kutatóközpont egy olyan kiegészítő eszközzel járul hozzá mindehhez, amely a nagyon magas hőmérsékletű, nagy energiatartalmú plazmaközeget képes gyorsan lehűteni, lehetővé téve azt, hogy szükség esetén meg lehessen akadályozni a plazmakisülést.

A csillagok energiatermelésének földi körülmények között történő megvalósítása során a tórusz (autóbelső) alakú berendezésből kiszívják a levegőt, helyére pedig valamilyen hidrogéngázt, jellemzően deutériumot engednek, amit aztán különféle módon, például árammal vagy atomnyalábokkal felfűtenek magas hőmérsékletre. A plazmát egy erős mágneses térrel tartják egyben, amelyhez nagy, az ITER esetében 15 megaamperes áramot vezetnek a gyűrűbe, ennek hatására óriási energia halmozódik fel. Ennek az energiának a kinyerésére nagyon sok anyagot kell hirtelen belőni, hogy megállítsák a kísérletet. És ezt a belövő technológiát fogja az Energiatudományi Kutatóközpont fejleszteni – ismertette a Fúziós Plazmafizika Laboratórium vezetője. Tervek szerint lefagyasztott gázokat, hidrogént, neont, argont – kis darabok formájában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×