INFORÁDIÓ
2021. június 13. vasárnap
Anett, Antal

szigma

2021.04.11. 20:10

Magyar kutatók fontos felfedezése az érelmeszesedésről

Az érelmeszesedés közvetett módon a vezető halálok Magyarországon. Egy magyar kutatócsoport összefüggést talált az oxigénhiány és az érelmeszesedés kialakulás között. A részletekről Jeney Viktória, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar tudományos főmunkatársa beszélt az InfoRádió Szigma – a holnap világa című magazinműsorában.
2020.12.06. 15:18

Szakértő: a mesterséges intelligencia egy kétélű neutronbomba

A mesterséges intelligencia terjedése jelentősen megelőzi a szabályozást – mondta el az MVM témában rendezett nemzetközi konferenciája után az InfoRádiónak a Fehér Ház MI etikai munkacsoportjának tagja, aki szerint a nemzetek közötti versenyben Kína áll az élen az Egyesült Államok előtt.
2020.12.05. 20:26

Itthon tesztelik az első erőmű méretű fúziós reaktor kulcstechnológiáját

Az első erőmű méretű fúziós reaktor egyik kulcstechnológiáját tesztelik majd az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Energiatudományi Kutatóközpontban. A csillagok energiatermelésének földi körülmények között történő megvalósításáról az InfoRádió Szigma, a holnap világa című magazinműsorában a Fúziós Plazmafizika Laboratórium vezetője beszélt.
2020.06.26. 06:00

Koronavírus: új célponttal szolgál a világ számára a magyar felfedezés

Eredetileg az influenzával kapcsolatos kutatás vezetett el az új koronavírus második bejutási pontjának feltárásához – mondta az InfoRádió Szigma – a holnap világa című magazinműsorának nyilatkozó Horváth Péter, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének igazgatója.
2019.12.16. 08:02

Magyar–brit kutatási siker: alapjaiban kell átértelmezni a földi élet fejlődését

Magyar kutató is dolgozott azon a bizonyítási eljáráson, amely egyértelművé tette: a legősibb sejteket az eddig ismert három helyett csupán két csoportra lehet osztani. Ennek nyomán alapjaiban kell átértelmezni a földi élet fejlődését. Az InfoRádió Szigma – a holnap világa című magazinműsorának Szöllősi Gergely, a kutatócsoport magyar tagja, az ELTE Természettudományi Karának fizikusa válaszolt.
2019.05.09. 18:29

Új problémákat vizsgálnak a Balatonnál

Ma már ott tart a tudomány, hogy egy tóból vett pohár vízből megállapítható, milyen élőlény járt arra az utóbbi napokban, sőt, az is megbecsülhető, hogy milyen populációban. A legújabb módszereket Magyarországon is kezdik bevezetni – mondta az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Jordán Ferenc, a Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója.
2018.06.24. 14:54

Feltárták Atlantisz titkát

Nemzetközi kutatócsoport rekonstruálta Szantorini 3600 évvel ezelőtt vulkánkitörésben megsemmisült belső szigetét. Hogy mi mindent lehet megtudni egy mákos tésztára hasonlító földtani rétegből? Erről is beszélt az InfoRádióban Karátson Dávid vulkanológus, a kutatócsoport egyik magyar tagja.
2018.06.12. 19:00

Angliában élő magyarokat tanítanak a helyes kommunikációra

A kultúraközi kommunikáció nem egyszerűen egy nyelv, vagy az adott kultúrkör ismerete. Ezért is fordulhat elő, hogy az MTA Nyelvtudományi Intézetének Pragmatikai Kutatóközpontjában Angliában élő magyarokat tanítanak a helyes kommunikációra – mondta az InfoRádió "Szigma - A holnap világa" című magazinműsorában Kádár Zoltán Dániel, az elméleti nyelvészeti osztály tudományos tanácsadója.
2018.06.10. 21:00

Magyar kutatók tudhatnak meg többet a figyelemhiányos hiperaktivitásról

A Magyar Tudományos Akadémia egyik most induló Lendület kutatócsoportja többek között figyelemhiányos hiperaktivitászavarral élő fiatalok életét követi majd, hogy megismerje a betegség védő- vagy rizikófaktorait. Ezek tudatában javítani lehet majd a megelőzési és a kezelési módszereket - mondta az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Bunford Nóra klinikai szakpszichológus, az MTA tudományos munkatársa.
2018.05.14. 06:02

Egyedi daganatdiagnosztika lesz elérhető otthonunkban

Egy fejlesztésnek köszönhetően hamarosan akár otthoni diagnosztikai módszerekkel is kimutathatóvá válnak egyes daganatok, például az emlőtumor. Az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Bay Péter, a Debreceni Egyetem kutatócsoportjának vezetője mondta el a részleteket.
2018.04.29. 11:00

13 fekete lyukat találtak a galaxis közepén

A legnagyobb, szupernehéz fekete lyuk eléri a Nap tömegének négymilliószorosát. A Nature-ben megjelent cikk összefoglalójában egy magyar tudós, Kocsis Bence tanulmányát is idézik. Az ELTE atomfizikai tanszékének adjunktusa az InfoRádió "Szigma - A holnap világa" című magazinműsorában beszélt a tanulmányáról és a fekete lyukakról.
2018.04.01. 09:00

Űrlabor nyílt Budapesten

Új űrkutatási labort adtak át Budapesten. A labor képes szimulálni nem csak a felbocsátás fizikai terheléseit, de az űrben tapasztalható viszonyokat is – mondta el az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Zábori Balázs, az MTA Energiatudományi Kutatóközpontja Űrkutatási Laboratóriumának műszaki felelőse.
2018.03.31. 08:33

Az emberi élet létrejöttét is befolyásoló jelenséget kutattak magyar tudósok

Minden fejlettebb élőlény a Földön annak köszönheti létezését, hogy valamikor több milliárd évvel ezelőtt különböző primitív sejtek szimbiózisba léptek egymással. Ezt a folyamatot vizsgálják magyar tudósok is. Az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Zachar István, az ELTE Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszékének munkatársa beszélt erről.
2018.03.25. 20:11

Most minden kiderül a Seuso-kincsekről

Úgynevezett archeometriai kutatással vizsgálják magyar tudósok a késő római korból származó Seuso-kincset. A részletekről az InfoRádió "Szigma - A holnap világa" című magazinműsorában Bajnóczi Bernadett, az MTA CSFK Földtani és Geokémiai Intézet munkatársa beszélt.
2018.03.13. 19:40

Ez lehet a végső csapás a daganatokra

Az amerikai Stanford egyetem kutatói olyan rákgyógyító koktélt dolgoztak ki, amely a szervezet immunrendszerét aktiválja a daganatok ellen. Tátrai Péter biológust kérdeztük.
2018.02.27. 20:14

Szinte teljesen kicserélődött a Brit-szigetek népessége

A Brit-szigeteken az időszámításunk előtti harmadik évezredben szinte teljesen kicserélődött a népesség, az érkezők alkotják a mai populáció genetikai alapját – mondta el az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Kulcsár Gabriella régész.
2018.01.14. 08:32

Egy kis magyar falun ámul a világ

A modern eszközök megkönnyítik ugyan a régészek munkáját, ám a korábbinál szélesebb körű együttműködéseket is szükségessé tesznek - mondta el az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Bánffy Eszter régész, az Alsónyék-projekt vezetője.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018