eur:
393.07
usd:
368.01
bux:
67153.21
2024. április 26. péntek Ervin
Védőmaszkos gyalogos Londonban 2020. október 29-én. Egy friss tanulmány szerint Nagy-Britanniában a koronavírusos fertőzöttek száma kilenc naponta duplázódik, és jelenleg 96 ezren kapják el naponta a vírust az országban.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Már most fel kell készülnünk egy következő világjárványra

A WHO szerint az egyik legfontosabb következtetés, amelyet levonhatunk a covid-19 világjárvány kapcsán, az az, hogy a következő pandémiára már most el kell kezdenünk a felkészülést.

Tudomány, szolidaritás és működő megoldások: ez a hármas fogja legyőzni a koronavírus-világjárványt a WHO szerint. A szervezet, amely 73. Egészségügyi Világgyűlését éppen a koronavírus miatt rendezi meg ezen a héten virtuális formában, az esemény kapcsán kiadott sajtóközleményében három fontos üzenetet szeretne átadni a világ vezetőinek, melyek közül az első az, hogy képesek leszünk legyőzni a vírust.

Bár világszintű problémáról van szó, az Egészségügyi Világszervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy több nemzetnek is sikerült átfogó, bizonyítékokon alapuló, úgynevezett evidence-based megközelítéssel elfojtania vagy kontroll alá vonnia a vírus terjedését. A vakcinával, megelőzéssel és gyógyszerekkel kapcsolatos ismeretek megosztása többek közt a WHO ACT-akcelerátor programján keresztül történik, az országok megfeszített munkával dolgoznak a megoldásokon.

Arra is felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy a globális egészségüggyel kapcsolatos célkitűzéseket nem szabad feladni ebben a helyzetben sem.

Az egészség a társadalmi, gazdasági és politikai stabilitás alapját adja, erre figyelmeztet keserűen mindenkit ez a járvány is.

Ezen belül a WHO olyan problémákkal kapcsolatos témákban dolgozott ki a pandémia idején programokat, mint az immunizáció oltások segítségével, az egészséges öregedés, a méhnyakrák és a tuberkolózis visszaszorítása, valamint az élelmiszerbiztonság, a látásvizsgálatok fontossága, a szellemi tulajdon megvédése és az influenzára való felkészülés. Az eddig mellőzött trópusi betegségekkel, meningitisszel, epilepsziával és más neurológiai betegségekkel, az anyai és magzati tápláltsággal, a digitális egészséggel is szeretnének részletesebben foglalkozni a közeljövőben.

A szervezet harmadik üzenete pedig az, hogy a következő világjárványra már most el kell kezdenünk felkészülni.

"Az egészségügyi vészhelyzetekre fejlett infrastruktúrával rendelkező országok gyorsan fel tudtak lépni a SARS-CoV-2 terjedésének megfékezés és ellenőrzése érdekében"

– olvasható a közleményben. A WHO arra szólítja fel az országokat, hogy erősítsék meg felkészültségüket, tanulva ebből a leckéből.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×