eur:
393.72
usd:
368.2
bux:
66467.23
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Airbus.com

Átalakítják a légiközlekedést a hidrogénhajtású repülőgépek

A világ első „nulla kibocsátású” repülőgépének három koncepcióját mutatta be az Airbus. Állítása szerint ezek a repülőgépek 2035-re állhatnak forgalomba.

Ez egy történelmi pillanat az egész kereskedelmi repülési ágazat számára, és vezető szerepet kívánunk játszani ebben az átmenetben – jelentette ki Guillaume Faury, az Airbus vezérigazgatója, és hozzátette, a bemutatott, hidrogénhajtású modell jelentősen csökkentheti a légi közlekedés éghajlatra gyakorolt hatását, igaz, az új repülőgépek üzembe helyezése előtt a repülőtereknek nagy összegű beruházásokra lesz szükségük, a hidrogénnel való tankolás miatt – írja a hirado.hu.

A három repülőgép közül az egyik turbólégcsavaros szerkezetű, és több mint 3000 kilométer távolságra lesz képes, és akár 200 utast is szállíthat. A második bemutatott repülő légcsavaros szerkezetet kap, ami rövid távok átszelésére lesz alkalmas. Az első kettőtől formájában különbözik a harmadik típus, hiszen ennél a szárny tulajdonképpen egybeolvad a gép törzsével.

Az újonnan bemutatott gépek mind a három koncepcióját módosított gázturbinás motorok működtetik, amelyek üzemanyagként folyékony hidrogént égetnek, és elektromos áramot termelnek. Ez egy rendkívül hatékony hibrid-elektromos meghajtási rendszert hoz létre az Airbus szerint. A repülőgép működéséhez felhasznált hidrogént az Airbus megújuló energiából állítja elő, elektrolízissel a vízből nyerik ki, ezzel a módszerrel elkerülhető a szén-dioxid-kibocsátás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Nem csökkenti a gázárat a kormány az átlagfogyasztás felett - Elárulta a hátteret Lantos Csaba

Nem csökkenti a gázárat a kormány az átlagfogyasztás felett - Elárulta a hátteret Lantos Csaba

A korábbi 23%-ról 10% alá csökkent azon magyar háztartások aránya, akik gázszámláján megjelenik a 7,5-szeres gázár az átlagfogyasztás felett, és 13%-ról 3,6%-ra csökkent az eladott gázvolumenen belül a 7,5-szeres gázár aránya, amely eredmények "az ország szempontjából jók", és "ez az, amit el akartunk érni" – jelentette ki Lantos Csaba a 24.hu podcast műsorában. Az energiaügyi miniszter szerint részben emiatt, részben egyéb okok miatt "most nincs napirenden", hogy csökkentsék a 7,5-szeres gázárat, igaz nem állítja, hogy ez soha nem fog bekövetkezni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×