INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

pixel

feltaláló

usa

elhunyt

Meghalt a pixel feltalálója

Meghalt a pixel feltalálója

Infostart / MTI

Russell A. Kirsch amerikai tudós, a világ első digitális képszkennelőjének kifejlesztője 91 évet élt.

Az amerikai szabványügyi hivatal egykori kutatója 91 évesen halt meg otthonában az Oregon állambeli Portlandben, augusztus 11-én - értesült a The Oregonian című regionális hírportál. Kirsch 1929. június 20-án született Manhattanban Magyarországról és Oroszországból bevándorolt zsidó szülők gyermekeként. Felsőfokú tanulmányait a New York-i Egyetemen, a Harvard Egyetemen és a Massachusettsi Műegyetemen (MIT) végezte.

A tudós az amerikai szabványügyi hivatal mérnökeként, egy kutatócsoport élén

1957-ben találta fel a digitális fotókat alkotó apró képpontokat (picture /pix/ element, pixel), és szkennelte számítógépre a világ első fényképeit,

köztük a háromhónapos kisfiáról, Waldenról készült fotót, amelyet az első digitális fényképként tartanak számon.

Az eredeti fotót, amelyet fekete-fehérben, mindössze 31 ezer képpontra bontva szkenneltek komputerre, jelenleg az Oregon Art Museumban őrzik. A beszkennelve 5 x 5 centiméteres fényképet a Life magazin 2003-ban "a világot megváltoztató 100 fotó" közé sorolta a digitális fotózás fejlődésében játszott szerepe miatt. A legjobb mobiltelefonok ma már akár 12 millió pixel felbontásra is képesek.

A Science News egy 2010-es cikke szerint Kirsch munkássága "megvetette az alapjait a műholdas képalkotásnak, a CT-szkennelésnek, a virtuális valóságnak és a Facebooknak". Bár a tudós nem dolgozott az amerikai űrkutatási hivatalnak (NASA), találmánya elősegítette kulcsfontosságú űrkutatási technológiák kifejlesztését, beleértve az Apollo űrhajó Holdra szállását is.

Nyitókép: pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018