eur:
393.1
usd:
366.38
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról, amint laboratóriumban tenyésztve a narancsárga színű kórokozó előtör a környező sejtből. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML

A nyár berobbanásakor fontos dolgot tisztáztak a koronavírusról

Egy hónapon belül letesztelik a megyeszékhelyek szennyvíz-tisztítóit is koronavírus örökítőanyagára vadászva.

A budapesti szennyvíztisztókból vett mintákban az elmúlt időszakban már csökkent a kimutatott koronavírus örökítő anyag mennyisége - jelentette be nemrégiben Müller Cecília országos tisztifőorvos. Ezzel kapcsolatban az Origónak nyilatkozva Dr. Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiénés szakértője megemlítette azt is, hogy a következő

egy hónapban arra törekednek, hogy valamennyi megyeszékhelyen is elvégezzék azokat a teszteket, amelyekkel kimutatható a vírus örökítőanyaga.

Az NNK tervei szerint hetente levett mintákkal szeretnének átfogó képet - és reményeik szerint idejekorán információkat - kapni az ország fertőzöttségéről, a betegségek számának esetlegesen várható újraemelkedéséről. Vargha Márta szerint az eredmények ismeretében döntenek arról is, hogy ennél sűrűbb, vagy ritkább mintavétel szükséges, az NNK pedig az eredményekről rendszeresen tájékoztatja a közvéleményt.

Hangsúlyozta azt is, hogy a szennyvíz koronavírus-örökítőanyag tartalma a tudomány jelen állása szerint nem fertőzőképes, épp ezért

nem veszélyes a fürdőzés azokban a természetes vizekben sem, amelyekbe tiszítás után visszaengedik azt.

A vizsgálatok menetéről, illetve arról, hogy az eredményeket a következő járványhullám előrejelzésében is felhasználják - mivel általában a szennyvízben kimutatható vírusok mennyisége hamarabb kezd el növekedni, mint ahogy a közösségben észlelhető lenne a tünetes megbetegedések növekedése - a szakértő korábban az InfoRádiónak is nyilatkozott. Elmondta: nem arról van szó, hogy ha megmérem, hogy X vírusgenom mutatható ki, akkor meg tudom mondani, hogy ez pontosan hány fertőzöttnek felel meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×