INFORÁDIÓ 
2020. július 2. csütörtök
Ottó

koronavírus

szennyvíz

nnk

Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról, amint laboratóriumban tenyésztve a narancsárga színű kórokozó előtör a környező sejtből. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.

A nyár berobbanásakor fontos dolgot tisztáztak a koronavírusról

Infostart

Egy hónapon belül letesztelik a megyeszékhelyek szennyvíz-tisztítóit is koronavírus örökítőanyagára vadászva.

A budapesti szennyvíztisztókból vett mintákban az elmúlt időszakban már csökkent a kimutatott koronavírus örökítő anyag mennyisége - jelentette be nemrégiben Müller Cecília országos tisztifőorvos. Ezzel kapcsolatban az Origónak nyilatkozva Dr. Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiénés szakértője megemlítette azt is, hogy a következő

egy hónapban arra törekednek, hogy valamennyi megyeszékhelyen is elvégezzék azokat a teszteket, amelyekkel kimutatható a vírus örökítőanyaga.

Az NNK tervei szerint hetente levett mintákkal szeretnének átfogó képet - és reményeik szerint idejekorán információkat - kapni az ország fertőzöttségéről, a betegségek számának esetlegesen várható újraemelkedéséről. Vargha Márta szerint az eredmények ismeretében döntenek arról is, hogy ennél sűrűbb, vagy ritkább mintavétel szükséges, az NNK pedig az eredményekről rendszeresen tájékoztatja a közvéleményt.

Hangsúlyozta azt is, hogy a szennyvíz koronavírus-örökítőanyag tartalma a tudomány jelen állása szerint nem fertőzőképes, épp ezért

nem veszélyes a fürdőzés azokban a természetes vizekben sem, amelyekbe tiszítás után visszaengedik azt.

A vizsgálatok menetéről, illetve arról, hogy az eredményeket a következő járványhullám előrejelzésében is felhasználják - mivel általában a szennyvízben kimutatható vírusok mennyisége hamarabb kezd el növekedni, mint ahogy a közösségben észlelhető lenne a tünetes megbetegedések növekedése - a szakértő korábban az InfoRádiónak is nyilatkozott. Elmondta: nem arról van szó, hogy ha megmérem, hogy X vírusgenom mutatható ki, akkor meg tudom mondani, hogy ez pontosan hány fertőzöttnek felel meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018