eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A koronavírus elleni védekezésül szájmaszkot viselő rendőrök és turisták a velencei karneválon a Szent Márk tér közelében 2020. február 23-án. Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartomány kormányzója ezen a napon bejelentette, hogy a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt megszakítják a velencei karnevált. A tüdőgyulladást okozó, Covid-19-nek elnevezett újfajta koronavírus fertőzöttjeinek száma 115 fölé emelkedett Olaszországban.
Nyitókép: A koronavírus elleni védekezésül szájmaszkot viselő rendőrök és turisták a velencei karneválon a Szent Márk tér közelében 2020. február 23-án. MTI/EPA/Abir Szultan

Újabb országról derült ki, hogy már decemberben jelen volt a vírus

Franciaország és Spanyolország után a szennyvízminták újraelemzésével kimutatták, hogy már Olaszországban is fertőzött az új típusú koronavírus 2019 decemberében.

Az olasz ISS National Health Institute kutatása szerint Milánóban és Torinóban már december 18-án, Bolognában pedig január 29-én ki lehetett már mutatni a szennyvízben az új típusú koronavírus jelenlétét - idézte a Bloomberg által szemlézett tanulmány főbb megállapításait a Portfolio. Ez főleg azért fontos, mert

az első megbetegedések bejelentésénél két hónappal korábbi időpontról van szó.

Januárban és februárban aztán még több ilyen mintát lehetett a szennyvízből kinyerni.

A kutatáshoz az egyébként egy más célú és egészen 2007 óta rendszeresen elvégzett környezeti vizsgálathoz 2019 októberétől 2020 februárjáig begyűjtött 40 mintát használták. Kontrollként pedig a 2018 szeptembere és 2019 júniusa közötti mintákat elemezték.

A tanulmány készítői szerint a mostani eredmények segíthetnek eldönteni, hogy mikor kezdődhetett az olasz járvány első hulláma.

Az eredmények egybecsengenek a barcelonai és francia megállapításokkal, ahol szintén kimutatták, hogy a szennyvízben már tavaly decemberben ott volt a nyoma a koronavírusnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×