INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

koronavírus

szennyvíz

teszt

olaszország

2019

december

franciaország

spanyolország

A koronavírus elleni védekezésül szájmaszkot viselő rendőrök és turisták a velencei karneválon a Szent Márk tér közelében 2020. február 23-án. Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartomány kormányzója ezen a napon bejelentette, hogy a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt megszakítják a velencei karnevált. A tüdőgyulladást okozó, Covid-19-nek elnevezett újfajta koronavírus fertőzöttjeinek száma 115 fölé emelkedett Olaszországban.

Újabb országról derült ki, hogy már decemberben jelen volt a vírus

Infostart

Franciaország és Spanyolország után a szennyvízminták újraelemzésével kimutatták, hogy már Olaszországban is fertőzött az új típusú koronavírus 2019 decemberében.

Az olasz ISS National Health Institute kutatása szerint Milánóban és Torinóban már december 18-án, Bolognában pedig január 29-én ki lehetett már mutatni a szennyvízben az új típusú koronavírus jelenlétét - idézte a Bloomberg által szemlézett tanulmány főbb megállapításait a Portfolio. Ez főleg azért fontos, mert

az első megbetegedések bejelentésénél két hónappal korábbi időpontról van szó.

Januárban és februárban aztán még több ilyen mintát lehetett a szennyvízből kinyerni.

A kutatáshoz az egyébként egy más célú és egészen 2007 óta rendszeresen elvégzett környezeti vizsgálathoz 2019 októberétől 2020 februárjáig begyűjtött 40 mintát használták. Kontrollként pedig a 2018 szeptembere és 2019 júniusa közötti mintákat elemezték.

A tanulmány készítői szerint a mostani eredmények segíthetnek eldönteni, hogy mikor kezdődhetett az olasz járvány első hulláma.

Az eredmények egybecsengenek a barcelonai és francia megállapításokkal, ahol szintén kimutatták, hogy a szennyvízben már tavaly decemberben ott volt a nyoma a koronavírusnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: A koronavírus elleni védekezésül szájmaszkot viselő rendőrök és turisták a velencei karneválon a Szent Márk tér közelében 2020. február 23-án. MTI/EPA/Abir Szultan
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018