eur:
392.51
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Rendkívüli bejelentések az operatív törzs tájékoztatóján

Fiatalkorúak is vannak az új koronavírusosak között. Már egész Budapestre rálátnak egy speciális vizsgálattal, ebből megállapították, hogy várható-e itt a járvány terjedése. A módszert vidéken is elkezdték alkalmazni. Egy rendkívüli rendőrségi bejelentés után megyei fertőzöttségi adatokat is közölt Müller Cecília.

Az aktív fertőzöttek száma pénteken 1051, ez 44-gyel kevesebb az előző napi adatnál. A kórházban ápolt betegek száma 31-gyel csökkent egy nap alatt, jelenleg 290-en szorulnak ilyen ellátásra, és közülük a csütörtökinél eggyel többen, 20-an vannak lélegeztetőgépen.

Rendkívüli módon rendőrségi bejelentéssel kezdődött a tájékoztató: Müller Cecília és az Nemzeti Népegészségügyi Központ nevében ismeretlen támadók olyan leveleket küldtek ki egészségügyi intézmények és más szervezetek részére, melyben egy űrlap kitöltésére próbálták rávenni a címzetteket és így adatokat megszerezni – számolt be az esetről Gál Kristóf, az ORFK szóvivője. A levél magyartalansága önmagában is gyanús lehet, de figyelmeztetett, hogy a levél csatolmányát senki ne nyissa ki. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást adott ki és tájékoztatta is az érintett szervezeteket. A rendőrség hivatalból, azonnal nyomozást rendelt el.

Kérte azt is, hogy a címzettek a levelet küldjék el a Nemzeti Kibervédelmi Intézethez, a csirt@nki.gov.hu címre, ezzel segítve a hatóságok munkáját.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa felidézte, hogy az osztrák, a német, a cseh, a szlovák és a horvát állampolgárok személyforgalomban már a korábbi rend szerint beléphetnek a határokon Magyarországra.

Az házi karantén ellenőrzésére szolgáló alkalmazás aktív felhasználóinak köre 778, eddig 2586-an töltötték le. Az elmúlt 24 órában a hatóságok 315 hatósági házi karantént rendeltek el, ezzel 8834-re emelkedett az érvényben lévő korlátozások száma.

Eddig 437 büntetőeljárás indult a járványügyi intézkedésekkel összefüggésben. Rémhírterjesztés miatt 25, közveszéllyel fenyegetés miatt 29, csalás ügyében 132, járványügyi szabályszegéssel összefüggésben pedig 28 esetben kezdeményeztek büntetőeljárást, amelyekben eddig 81 embert hallgattak ki.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az aktuális adatok felidézése után elmondta: a 14 újabb fertőzött az ország minden területéről került ki, kisebb csoportokról, egyéni esetekről van szó.

Az új esetek száma:

  • Békés megye 2
  • Budapest 4
  • Csongrád-Csanád megye 1
  • Komárom-Esztergom megye 5
  • Pest megye 2

Fiatalkorúak is vannak köztük, 11, 15 évesek, akik egy-egy családi járványhoz tartoznak, és családtagoktól kapták el a vírust.

Az aktív fertőzöttek száma 1050 fő, a megoszlás:

  • Budapes 421 fő
  • Zala megye 167 fő
  • Pest megye: 141 fő
  • Komárom-Esztergom megye: 135 fő
  • Fejér megye: 134 fő
  • Nógrád megye: 22 fő
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg: 10 fő
  • Hajdú-Bihar: 6 fő
  • Csongrád-Csanád: 5 fő
  • Békés, Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megye: 2 fő
  • Borsod-Abaúj Zemplén és Heves megye: 1 fő
  • 5 megyében (Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok) nincs aktív eset.

A százezer főre jutó megbetegedések száma, és így a megyei lista is egy kicsit módosult: Komárom-Esztergom megye lett a második Budapest után. Harmadik Zala, negyedik Fejér, ötödik Pest megye a nyilvántartások szerint.

A szennyvízvizsgálatokról is ismét szót ejtett Müller Cecília, ezekkel is tudják mérni a vírus maradványainak arányát, amire tünetes vagy tünetmentes fertőzöttek jelenlétére következtetnek: egy-két héten belül hol növekedhet a fertőzések száma. Mindhárom fővárosi szennyvíztisztítóból vesznek mintákat már egy ideje.

"Egész Budapest lakosságát látjuk, reprezentatív az adat. Ki tudjuk mutatni a vírust, de egy nagyságrenddel, tehát jelentősen csökkent a kimutatott kópiaszám, vagyis nagy valószínűséggel nem várható a fertőzöttek számának emelkedése 1-2 héten belül"

– mondta el Müller Cecília.

A vidéki nagyvárosokban is elkezdődött már ez a vizsgálat.

Június 13-án lesz a Magyar Védőnők Napja, ennek alkalmából köszöntötte őket az országos tisztifőorvos. Ez az intézmény idén 105 éves, hungarikumnak számít. Tevékenységükkel a védőnők nagy mértékben hozzájárulnak a magyar családok egészségéhez.

Újságírói kérdések

A véradásokra milyen hatása van a koronavírus-járványnak, és ki adhat ilyenkor vért?

Nyáron csökken a véradások száma, most a pandémia miatt különösen, ezért Müller Cecília kérte a véradókat, hogy ha egészségesek és megfelelnek az egyébként is szükséges követelményeknek, adjanak vért most és egész nyáron.

Vissza lehet-e térni az ismerősök között a kézfogáshoz, vagy maradjon az öklözés, könyökösszeérintés?

A tisztifőorvos szerint már lehet kezet fogni a jelenlegi járványügyi helyzetben, de felhívta a figyelmet a kézmosás fontosságára.

Az idősotthonokból mikortól mehetnek ki a bent lakók?

Még nincs dátum, Müller Cecília azonban biztatta az időseket: hamarosan lehetőségük lesz kimenni.

A járvány második hullámáig mi vár ránk?

A vírus nem tűnik el, velünk marad, de a visszatérésével kapcsolatos szakmai előrejelzésekben vannak eltérések. Az operatív törzs járványügyi figyelőrendszert működtet, és a járványügyi bevetési egység azonnal munkához lát, ha a betegség halmozódását észlelik valahol. Az enyhítések mellett is mindenkinek tovább kell figyelnie a hatósági szabályok betartására – figyelmeztetett Müller Cecília.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×