INFORÁDIÓ
2022. december 7. szerda
Ambrus

időjárás

klímaváltozás

felhő

tudomány

Újabb súlyos időjárási veszély fenyeget

Újabb súlyos időjárási veszély fenyeget

Infostart

Veszélyes éghajlatváltozási küszöbértékeket találtunk, amelyekről eddig nem tudtunk, mondták kutatók.

A napsugárzást visszaverő, a földfelszínt óvó, tengerek feletti felhőtakaró eltűnhet, ha a légköri szén-dioxid mennyisége háromszorosára nő - figyelmeztet egy új kutatás.

"Veszélyes éghajlatváltozási küszöbértékeket találtunk, amelyekről eddig nem tudtunk" - mondta el az AFP-nek Tapio Schneider, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) pasadenai bolygókutató központjának tudósa, a tanulmány vezető szerzője.

Az úgynevezett sztratokumulusz - réteges gomolyfelhőzet - a szubtrópusi óceánok mintegy 20 százaléka felett terül el, többnyire a nyugati félteke tengerei - Kalifornia, Mexikó és Peru partjai - közelében.

Ha ez a felhőtakaró eltűnik, a Föld drámaian, akár nyolc fokkal is felmelegedhet. Ez az emelkedés hozzáadódik az üvegházhatású gázok okozta globális felmelegedéshez

- áll a tanulmányban.

Az ilyen mértékű melegedés megolvasztaná a sarki jeget és több tíz méterrel emelné a tengerszintet.

Utoljára nagyjából 50 millió éve, az eocén korban volt ilyen forró a Föld, akkor krokodilok lakták az Északi-sarkvidéket.

A tudósok szerint fele ekkora melegedés is meghaladná az ember alkalmazkodási képességét.

A 19. század közepe óta, főként az utóbbi ötven évben történt, alig egyfokos melegedés is elegendő volt, hogy súlyosbítsa a hőhullámokat, a szárazságokat, az árvizeket és a ciklonokat.

A 2015-ben megkötött párizsi klímaegyezmény "jóval" két fok alatt tartaná a hőmérséklet emelkedését az iparosodás előtti átlaghoz képest.

Az alacsony szintű, úgynevezett sztrátusz típusú rétegfelhők viselkedésének innovatív modellezésével Schneider és kollégái azt állapították meg, hogy a tengeri védő felhőréteg a szén-dioxid 1200 ppm-es koncentrációjánál kezdene felszakadozni.

Az ember okozta globális felmelegedés kezdete óta csaknem 45 százalékkal - 285 ppm-ről 410 ppm-re - emelkedett a szén-dioxid koncentrációja.

A gáz kibocsátásának jelenlegi ütemében az 1200 ppm-es szintet 2104-ben érnénk el - mondta az AFP-nek Malte Meinshausen, a Melbourne-i Egyetem klímakutatója egy idén megjelenő tanulmányra utalva.

Az is aggasztó, hogy az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés a természetes források - köztük az állandóan fagyott talaj, a permafroszt - szén-dioxid- és metánkibocsátását okozhatja, ami legyőzné az ember emissziócsökkentési törekvéseit.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018