eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Michigan-tó partján fényképez egy nő Chicagóban 2019. január 31-én. Az Egyesült Államok nagy részét uraló sarkvidéki hideghullám következtében eddig 14 ember vesztette életét.
Nyitókép: MTI/EPA/Kamil Krzaczynski

Van magyarázat az észak-amerikai hidegre

Az északi-áramlással tör be a sarkvidéki eredetű levegő az Egyesült Államok közép-nyugati részére – mondta az InfoRádióban az éghajlatkutató Mika János, aki szerint a jelenlegi időjárási szélsőségek sokkal nagyobb mértékben térnek el a mindenkori átlagtól, mint amit a klímaváltozás indokolna.

Egy északi áramlással nagyon hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg tört be Észak-Amerikába a napokban.

"Eleve tél van, jelentős hótakaróval, ezek mind hozzájárulnak a hideghez, de

a mostani hőmérsékletek nem azt jelentik, hogy a klímaváltozás megszűnt vagy megfordult"

- húzta alá Mika János éghajlatkutató az InfoRádió megkeresésére.

Az ekkora eltérés az átlagos hidegtől viszont szélsőségesnek mondható, ilyen hőmérsékleteket a II. világháború tájékán mértek Mika szerint, aki szerint még a szél "fagyindexe", vagyis sebessége is hozzájárul a hőmérsékletcsökkenéshez.

"Az Egyesült Államokat nem határolják északról hegyek, így jelentős szélsebességgel együtt is tud ennyire hideg lenni" - fejtegette Mika János.

Hozzátette: ilyen értékek - mínusz 40 fok - mellett

5 perc alatt meg tud fagyni az ember,

ha nem lenne kellően felöltözve, a legjobb védekezés ezért az, ha nem mozdulnak ki a zárt helyekről.

Hogy meddig tarthat az extrém hideg, arra az Esterházy Károly egyetem tanára azt mondta, ilyen hőmérsékletek csak néhány napig lehetnek, mert ezek a légtömegek továbbállnak.

Úgy látja, amennyiben gyors felmelegedés következik az extrém hideg után, hosszan tartó csapadék kísérheti ezt az időszakot. A szívbetegekre is igen rosszul hat a hirtelen és markáns időjárás-változás, sokan halnak meg ilyenkor.

Hogy

az emberi tevékenység okozza-e a szélsőséges időjárási jelenségeket, az nem biztos, de valószínű Mika János szerint, úgy 95 százalékos, a mostani szélsőséges időjárás azonban nem ez a kategória már,

sokkal nagyobb az eltérés az átlagtól, mint amit a klímaváltozás okozni tud.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×