INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

antarktisz

tengerszint

felmelegedés

Antarktisz, 2013. november 15.A NASA által 2013. november 15-én közreadott műholdkép egy hatalmas jéghegyről, amely az antarktiszi Pine Island gleccserről szakadt le júliusban. A Szingapúr méretű, 700 négyzetkilométeres jéghegy nagyban befolyásolhatja a hajózási útvonalakat, ezért a kutatók megpróbálják előre jelezni a mozgását. A felvétel 2013. november 13-án készült. (MTI/ANSA)

Ez már a jelen: itt az Antarktisz olvadásának drámai hatása

Infostart / MTI

Mintegy hatszorosára gyorsult fel a jégolvadás az elmúlt negyven évben és ez a folyamat még jobban emelheti a következő évszázadokban a tengerszintet és az ember által előidézett klímaváltozás mértékét - figyelmeztetett egy nemzetközi tudóscsoport.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban a Kaliforniai Egyetem kutatói vezette amerikai-francia-holland tudóscsoport légi felvételek, műholdas mérések és számítógépes modellek segítségével kimutatták, hogy 1979 óta a térség 176 medencéjében miként gyorsult fel a jégolvadás.

2009 óta az Antarktisz mintegy 252 milliárd tonnányit veszített évente jégtömegéből, az 1979-90 közötti időszakban ez évente 40 milliárd tonnát tett ki. Ez azt jelenti, hogy

csupán az Antarktisz elolvadt jege 13,2 milliméterrel emelte a tengerszintet az elmúlt négy évtizedben.

A jégolvadás mostani mértéke 15 százalékkal nagyobb, mint azt egy egy évvel korábbi tanulmányban kimutatták.

Több méterrel is megemelkedhet a vízszint

"Ez csak a jéghegy csúcsa" - hangsúlyozta Eric Rignot, a Kaliforniai Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

A nagy különbség abból származik, hogy a mérések kimutatták, a viszonylag stabilnak tartott Kelet-Antarktisz 51 milliárd tonna jeget veszít évente.

A kelet-antarktiszi térségről eddig úgy vélték a kutatók, hogy jobban ellenáll azoknak a drasztikus változásoknak, amelyek a Nyugat-Antarktisz jégtakaróit sújtják.

Az Antarktisz jégtömege 2009 és  2017 között. A körök nagysága mutatja az olvadás mértékét. A piros árnyalatok olvadást, a kékek a jégtakaró hízását jelzik. (Forrás: www.pnas.org)
Az Antarktisz jégtömege 2009 és 2017 között. A körök nagysága mutatja az olvadás mértékét. A piros árnyalatok olvadást, a kékek a jégtakaró hízását jelzik. (Forrás: www.pnas.org)

A nyugat-antarktiszi és az Antarktisz-félszigeti olvadás a jégveszteség mintegy négyötödét teszi ki. A kelet-antarktiszi olvadás növeli annak a kockázatát, hogy a következő évszázadban több mint tíz lábnyival (több mint három méterrel) emelje a tengerszintet - tette hozzá.

A globális tengerszint mintegy 20 centiméterrel emelkedett az elmúlt évszázadban.

Több tanulmány már kimutatta, hogy az északi féltekén lévő Grönlandtól a déli-sarki térségig felgyorsult a jégolvadás, ami fenyegeti a tengerparti térségeket Bangladestől Floridáig, Londontól Sanghajig.

Michiel van den Broek, az Utrechti Egyetem professzora elmondta, hogy a kelet-antarktiszi Wilkes-föld jégolvadása a tudomány számára egy új terület. "Nagyon fontos, hogy kiderítsük, mi történik ott" - mondta a Reuters hírügynökségnek.

Az Antarktisz jégtömege akkora, hogyha elolvadna, 57 méterrel emelné meg a tengerek vízszintjét, ehhez azonban a mostaninál jóval magasabb hőmérsékletekre van szükség a következő évezredekben.

Nyitókép: MTI/NASA
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018